Ana Sayfa GÜNDEM Yine hüsran olmasın

Yine hüsran olmasın

İktidar yeni bir açılım ve çözüm süreci ısıtıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin DEM Partililerin elini sıkıp sohbet etmesi ile başlayan süreçte 16 Şubat 1999’dan bu yana İmralı’da hükümlü bulunan terörist başı Abdullah Öcalan’ın ev hapsine çıkarılması gibi formüller tartışılıyor. Ancak daha önce Habur’da çadır mahkemeleri kurulmasına kadar uzanıp hendek olayları ve şehitlerle sona eren süreçteki gibi yeni bir hüsran endişesi var.

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mehmet Uçum ile AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala ise eskisi gibi bir “Çözüm Süreci” olmayacağını savundu. 57 DEM Partili milletvekilinin müebbet hapse mahkum olanların 25 yıl yattıktan sonra denetimli serbest bırakılmasını içeren ve Öcalan’ı işaret eden 110 ayrı kanun teklifi vermesi, yeni sürecin işareti oldu.

HABUR VE ÇADIR MAHKEMESİ

Bu konuda AKP iktidarının 6. yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Kürt sorunu çözülmeli” sözleriyle ilk adım atıldı. AKP yeni adımın ismini “Çözüm Süreci” olarak ortaya koydu. İlk yıllarda devlet adına Öcalan’la görüşmeler yapıldı. Öcalan’ın mektupları Kürtçe ve Türkçe olarak Nevruz kutlamalarında okutuldu. Çözüm Süreci 2014’te çıkarılan ‘terörün sona erdirilmesi’ kanunu ile yürürlüğe girdi.

Öcalan’ın çağrısı üzerine 34 PKK’lı Kandil’den gelerek Habur’dan giriş yaptı. 34 PKK’lı “pişman değiliz” demelerine rağmen serbest bırakıldı. Çözüm Süreci’nin 6. yılında büyük kayıplar yaşandı. Suruç’ta IŞİD’li bir canlı bomba kendini patlattı, 32 kişi öldü. 22 Temmuz 2015’te ise Şanlıurfa Ceylanpınar ilçesinde görevli polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar sabaha karşı yataklarında uyurken şehit edildiler. Bu eylem, çözüm sürecinin bitişi olarak kabul edilir.

GÖRÜŞMELER AÇILIR MI?

Aylardır Öcalan ile ailesi ve avukatları görüşme yapamıyor. Yeni bir sürecin başlaması ile görüşmelerin tekrar açılması gündemde. Öcalan’ın yeğeni olan DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın Adalet Bakanlığı’na yaptığı ‘yeğeni olarak görüşmek istiyorum’ başvurusu bulunuyor. Sürecin yeniden ilerletilmesi halinde bu görüşmenin gerçekleşebileceğine dikkat çekiliyor.

BÜYÜK KAYIPLAR YAŞANDI

1984 yılından itibaren eylemlerine başlayan terör örgütü PKK, binlerce asker, polis ve vatandaşı şehit etti. TBMM’de kurulan alt komisyonun raporuna göre 7 bin 918 kamu görevlisi şehit oldu. Terör örgütünün 1984-2012 arasında 22 bin 101 kayıp verdiği yine aynı raporda yer alıyor. Türkiye’nin ekonomisine PKK’nın verdiği zararın boyutu bilinmiyor. Yeni acılar yaşanmaması için terörün son bulması tüm kesimlerin ortak beklentisi.

İlnur Çevik: önce ABD ile konuşulmalı

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Üyesi İlnur Çevik, ‘Yeni çözüm süreci olmayacak” dedi. Bir televizyon programına konuk olan Çevik, ilk çözüm sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ihanete uğradığını ileri sürerek yeni süreç için önce ABD ile konuşulması gerektiğini söyledi. Çevik, “Çözüm sürecinin başlangıcı falan yok. Öyle bir irade de yok. El sıkışmalar tamam, görsel olarak hoş ama altını dolduracak şu anda hiçbir şey yok. Şartlar oluşmuş durumda değil. Selahattin Demirtaş hapishanede, Abdullah Öcalan İmralı’da, hâlâ daha DEM milletvekilleri üzerinde büyük baskılar var, onların çoğunu vatan haini olarak gören geniş bir kesim var” dedi.

İlnur Çevik

DEM: Tartışmalara Öcalan’ı da dahil edin

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında konuştu. Ayşegül Doğan şunları söyledi: “Tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan’a kapıları kapatırken bir yandan çağrı yapıyorsunuz. Açın Öcalan’ın yollarını, çağrınıza ne cevap vereceğini biz de duyalım. Bu tartışmalara Öcalan’ı dahil etmezseniz bunlar böyle tartışma olarak kalır, ilerleyemez.” Ayşegül Doğan, Kürt meselesinin çözüm sürecinin çoklu aktörlü bir yapıya sahip olduğunu ve tüm tarafların katılımıyla sağlıklı bir ilerleme kaydedilebileceğini söyledi.

Ayşegül Doğan

Kaynak: sozcu.com.tr