Ana Sayfa KÜLTÜR SANAT Toplumsal Tarih’in 370’inci sayısı çıktı

Toplumsal Tarih’in 370’inci sayısı çıktı

Geçtiğimiz sayıda girizgâhı yapılan Orta Çağ Avrupa Tarihi dosyası, bu sayıda daha da derinleşiyor. İlk makalede Neslihan Şenocak, Orta Çağ’ın en bilindik meselelerinden biri olan kilise ve devlet çatışmasını ele alıyor. Şenocak, Avrupa’da ruhani güç ile dünyevi güç arasındaki ayrımın nasıl ortaya çıktığını ve Hristiyanlığın başından itibaren bu tür bir ayrımın var olup olmadığını sorguluyor.

Bir diğer makalede, Selim Tezcan 12. yüzyıl Rönesansı ve Haçlı Çağı’na ışık tutuyor. Tezcan, keşiş, tarihçi ve tefsirci Guibert de Nogent’in tanıklığına dayanarak dönemin tarihsel gelişmelerini derinlemesine inceliyor.

Ahmet Usta ise, Haçlı Seferleri sonrasında Doğu Akdeniz’e yerleşen Avrupalıların noterlik sistemini bölgede nasıl yaygınlaştırdığını araştırıyor. Usta’nın bu çalışması, Avrupalıların Doğu Akdeniz’deki varlıklarını nasıl kurumsallaştırdıklarına dair önemli ipuçları veriyor.

Dosyanın son makalesinde Ceren Pilevneli-Çubuk, Orta Çağ’da kıyamete dair gerçekleşmeyen öngörülerin, modern Avrupa’nın düşünce ve sanat dünyasını nasıl şekillendirdiğini ve toplumun kimlik, çevre ve zaman algısını nasıl etkilediğini tahlil ediyor.

OSMANLI İSTİHBARATI VE AVRUPA İLİŞKİLERİ

Dosya dışı yazılar da en az dosya içi yazılar kadar ilgi çekici. Ahmet Demirel, 16. yüzyılda yazılmış bir Osmanlı istihbarat raporuna dayanarak Osmanlı-Avrupa ilişkilerini ve Osmanlı istihbaratının işleyişini ele alıyor.

İSTANBUL MÜZİK YAŞAMI VE ENTELLEKTÜEL İLİŞKİLER

Mısır aristokrasisinden Prens Halim Bey’in Şerif Muhiddin’e gönderdiği bir mektubu inceleyen Bilen Işıktaş, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı İstanbul müzik yaşamını ve dönemin entelektüel, toplumsal ilişkilerini analiz ediyor.

CHP VE DEMOKRAT PARTİ PROPAGANDA REKABETİ

Faysal Mayak, CHP ve Demokrat Parti arasındaki propaganda rekabetini, Antalya örneği üzerinden ele alıyor. Mayak, CHP Genel Sekreterliği ile taşra yönetimleri arasındaki ilişkileri detaylandırıyor.

DERSİM POLİTİKALARI VE POST-KEMALİST DÖNEM

Burak Başaranlar, post-Kemalist literatürün sınırlılıklarından hareketle, 1938 sonrası hayata geçirilmesi planlanan politikaların ne derece hayata geçirilebildiğini ve bu politikaların Dersimliler tarafından nasıl karşılandığını sorguluyor.

YÜNİŞ FABRİKASI VE SANAYİLEŞME TARİHİ

M. Hakan Koçak, unutulan bir Ankara fabrikası olan Yüniş’in tarihini inceliyor. Yüniş’in sanayileşme tarihimizdeki yeri ve dönemin üretim süreçlerine katkıları Koçak’ın kaleminden detaylı olarak aktarılıyor.

SOVYET KADIN YÖNETMEN ESFİR ŞUB’UN HİKAYESİ

Son yazıda Oğuz Erdur, Sovyet sinemasının öncülerinden kadın yönetmen Esfir Şub’un sinema dünyasındaki yerini ve Türkiye’de geçirdiği yaklaşık bir yıllık süre zarfında yaşadıklarını kendi anıları üzerinden anlatıyor.

TARİH VAKFI ETKİNLİKLERİ VE DESTEK

Tarih Vakfı’nın etkinliklerinden haberdar olmak için vakfın sosyal medya hesaplarını takip edebilir ve internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Tarih Vakfı’na destek olmak için Tarih Dostu olabilirsiniz. Tarih Dostları, her ay Toplumsal Tarih dergisine ücretsiz erişim sağladığı gibi, Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıkan kitaplarda %50 indirim hakkı da kazanıyor.

Kaynak: sozcu.com.tr