Fransız enerji şirketi EDF, Fessenheim santralinin kapatılmasının ardından yeni bir cevap buldu: Arta kalan malzemenin bir kısmını çatal-kaşık, tencere ve kapı kollarına dönüştürmek.
Euronews’in haberine göre bu, Fransa’nın yemek masalarının radyoaktif çatal ve bıçak takımlarıyla kaplanması anlamına gelmeyecek. Şirket, sadece “çok düşük seviyeli radyoaktif” metallerin dökme demir veya çeliğe dönüştürüleceğini belirtti. Diğer malzemeler nükleer atık işleme tesislerine gönderilecek.
EDF’nin Fessenheim tesisinin eski müdürü Laurent Jarry, Fransız haber sitesi Reporterre’ye yaptığı açıklamada, “Bu sayede kırk yıllık bir süre zarfında 500.000 ton düşük seviyeli radyoaktif metalin işlenmesi mümkün olacak” dedi.
‘ASLA GÜVENLİ OLAMAZ’
Düşük seviyeli radyoaktif metaller esasen nükleer tesislerin sökülmesinden veya işletilmesinden ya da doğal radyoaktif malzemeler kullanan geleneksel endüstrilerden çıkan moloz, toprak veya hurdadan oluşuyor.
Bu tür malzemelerden kurtulmak üreticiler için her zaman bir sorun, çünkü başka bir çözüm bulunamazsa uzun süreli depolanması için ödeme yapmaları gerekiyor.
EDF’nin planları Fransa’da bir ilk olsa da İsveç, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), metalleri yeniden kullanmak üzere külçe haline getirmeden önce radyoaktivitelerinden “temizlemek” için benzer bir tekniği zaten kullanıyor.
Halk Şubat 2025’e kadar projeyi oylayabilir. Ancak herkes radyoaktif maddelere ikinci bir hayat verilmesinden yana değil. Nükleer karşıtı kampanyacılar, radyoaktivite maruziyetinin zararsız bir eşiği olmadığını ve ne kadar düşük olursa olsun her dozun insan sağlığı için bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının artması gibi riskler taşıdığını iddia ediyor.
Bu nedenle, geri dönüşüm tesisinin hayata geçirilebilmesi için Fransız halk sağlığı yasasının değiştirilmesi gerekecek.
Kaynak: sozcu.com.tr