Elazığ merkez Olgunlar Mahallesi’nde oturan üç çocuk annesi 75 yaşındaki Nazife Canbay, 5 yıldır Parkinson Plus hastası olarak yatağa bağımlı halde yaşıyor.
Yüzde 91 engelli raporu olan Canbay, Rehberlik Araştırma Merkezi(RAM) görev yapan fizyoterapistler tarafından haftada iki gün fizik tedavisi alıyordu.
Bir süre sonra Canbay’ın tedavisi ‘hastanın gelişimine katkı sağlamadığı’ gerekçe gösterilerek RAM tarafından evde tedavi hizmeti kesti.
Tedavisi kesilen Canbay’ın bir yıllık raporu dolmasına rağmen RAM tarafından raporu da yenilenmedi.
Tedavisi kesilen Nazife Canbay’a bakan oğlu Nevzat Canbay, annesinin fizik tedavisinin kesilmesi ve raporunun yenilenmemesine tepki gösterdi.
‘HASTANIN GELİŞİMİNE KATKISI YOK’ DENİLDİ, TEDAVİ KESİLDİ
Fizik tedavisi kesilen Nazife Canbay’ın oğlu Nevzat Canbay annesinin beş yıldır Parkinson Plas hastası olmasına rağmen fizik tedavi hizmetinin kesildiğini söyledi.
Canbay, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlattı:
-Annem 74 yaşında ve evde bakım tedavisi alıyor bunun için şehir hastanesinden alınan yüzde 91 engelli ve tam bağımlı hasta olduğuna dair sağlık kurulu raporumuz var.
-Ayrıca yine şehir hastanesinden aldığımız ‘evde destek hizmeti alması uygundur’ raporumuzda var.
-Annemizin evde fizik tedavi hizmeti alması için başvurularımızı yaptık ilk bir sene evde fizik tedavisi aldı. Bu hizmet Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezi(RAM) tarafından yürütülüyor.
-Özel tedavi fizik merkezi haftada iki gün hizmet veriyor bunun ödemesi RAM tarafından ödeniyor. Raporların 1 yıllık süresi dolunca Rehberlik Araştırma Merkezi hastanın raporunu tekrar yenilemedi.
-Gerekçe ise ‘hastanın gelişimine katkı sağlamadığı’ belirtiliyor. Bu hastanın zaten PSP hastalığı var zaten hastanın gelişimine kimse katkı sağlamasını beklemiyor. Bu hasta bu saatten sonra yürümez, koşmaz, dışarıya çıkamaz.
-Hasta evde bakım hastası olduğu için kas fonksiyonlarını kaybetmemesi için kalan hayatını daha sağlıklı ve kaliteli yaşaması için yatak yaralarının oluşmaması için fizik tedavisi alması gerekiyor.
-Ama bir seneden sonra ne hikmetse RAM ‘hastanın gelişimine katkı sağlamadığı’ gerekçesiyle fizik tedavisini kesti. İşin daha da vahim tarafları var. İlk tutulan olumsuz raporda olaya bakan fizyoterapist gelip hastayı dahi görmedi.
-‘Hastanın fizik tedavisi alması uygun değildir’ diyerek kağıt üzerinden imzayı attı. Biz buna itirazımızı yaptıktan sonra ‘tekrar geleceğiz’ dediler. İkinci kez gelip baktılar ama bu seferde kasıtlı olarak kendilerini haksız duruma düşürmemek için tekrar olumsuz verdiler.
“TASARRUF TEDBİRLERİ HASTALARIN SAĞLIĞI ÜZERİNDEN Mİ UYGULANMAYA ÇALIŞILIYOR?”
Annesinin kas fonksiyonlarını kaybetmemesi için fizik tedavisi alması gerektiğini söyleyen Canbay, söyle konuştu:
-Bu hastanın yaşamını sağlıklı yaşaması, kas fonksiyonlarını kaybetmemesi için fizik tedavisi alması gerekiyor. Bu kararı alanlar fizyoterapist ve rehber öğretmenleri bu kararı verecek olanlar tıp hekimlerinin vereceği bir karardır.
-Bir fizyoterapistin ‘fizik tedavi alması uygun değildir’ demesi demek hastayı kendi kaderine terk etmektir, ‘bırakın ne zaman ölürse ölsün’ demektir. Bizde buna şiddetle isyan ediyoruz karşı çıkıyoruz. Bunun amacı nedir kamuda uygulanan tasarruf tedbirleri acaba hastaların sağlığı üzerinden mi uygulanmaya çalışılıyor?
-Bu hasta fizik tedavi sonuna kadar hak ediyor evinde tedavisini alması gerekiyor ama acemi insanlar tarafından verilen kararlar neticesinde hastamız mağdur ve fizik tedavi işlemini alamıyoruz.
-Buradan bütün yetkililere, Sağlık Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza ilgili kurumlara sesleniyoruz; bu mağduriyete ‘dur’ deyin Gelin, bakın bu işe tıbbi hekimler karar versin bu iki üç kişinin keyfi kararına bırakılmasın hastamızın mağduriyeti giderilsin, fizik tedavisini tekrar almasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Nevzat Canbay(Nazife Canbay’ın oğlu)
“BİREYİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAMAMIŞTIR”
Elazığ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Nazife Canbay’ın tedavisinin kesilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şöyle denildi:
-Nazife Canbay isimli bireyin destek eğitim raporunun sonlandırılması ile ilgili olarak CİMER başvurusu ile ilgili dosya incelemesi sonucu ile ilgili uzmanların ve kurul üyelerinin görüşlerinin alınması neticesinde aşağıdaki açıklama yapılmıştır.
-Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde bedensel yetersizliği olan bireylerin incelemeleri fizyoterapistler tarafından yapılmakta, ayrıca özel eğitim uzmanları tarafından da performans değerlendirmesi yapılmaktadır.
-Daha sonra bu değerlendirmeler kurumumuz bünyesinde kurulan Özel Eğitim Değerlendirme Kuruluna (RAM Müdür yardımcısı başkanlığında, Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanı, bir özel eğitim öğretmeni, bir psikolojik danışman ve bir fizyoterapistten oluşan) iletilmektedir. Bu kurul, incelemeyi yapan uzmanların (fizyoterapistlerin ve özel eğitim uzmanlarının) değerlendirmelerini ve kararlarını incelemekte, elde edilen verilere göre destek eğitime karar vermekte veya uygun görmemektedir.
-Bu doğrultuda Nazife CANBAY adlı bireye 2021-2022, 2022-2023 ve 2023-2024 yıllarında olmak üzere 3 yıl boyunca Bedensel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı” önerilmiş ve 3 yıl boyunca bu eğitimlerden faydalanmıştır
Kaynak: sozcu.com.tr