Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı enflasyonu üzerinde gıda fiyatları etkisinin öne çıkacağını belirtti.
TCMB geçen hafta politika faizini yedinci defa yüzde 50’de sabit tuttuğu toplantısına ilişkin özetlerde, “Öncü göstergeler Ekim ayı enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin öne çıkacağına işaret etmektedir” denildi ve şu vurgu yapıldı:
“Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarının taze meyve ve sebze kaynaklı olarak artış eğilimini sürdüreceği değerlendirilmektedir. Para politikasının görece etki alanı dışında kalan taze meyve ve sebze grubunda sezon geçişinin de etkisi ile fiyat artışları gözlenmektedir.”
TCMB’nin geçen haftaki kararına ilişkin mesajları, bir iki aya faiz indirimlerinin başlayabileceği beklentilerinde değişim yaratmamıştı.
Ekonomistler metinde Kasım ayında bir indirime kapının tam olarak kapanmadığını ancak Aralık ve Ocak ayında indirim ihtimalinin daha yüksek olduğu mesajını aldıklarını söylediler. PPK Özetlerinde öne çıkan diğer ifadeler ise şöyle:
– Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir.
– Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.
– Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek.
– Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecek.
– Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecek.
– Tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, yurtiçi talepteki yavaşlamanın ılımlı şekilde sürdüğü değerlendirilmekte.
– Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmekte.
– Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik son dönemdeki veri akışı ile arttı.
– Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetti.
Kaynak: sozcu.com.tr