Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası 2016 yılında Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan Muğla ve Çanakkale illeri yüzey araştırması sırasında bulundu. Paleolitik dönem insanlarının göçlerine ışık tutacak olan mağarada, 2017- 2020 yılları arasında Troya Müze Müdürlüğü Başkanlığı önderliğinde dönemsel kazı çalışmaları yapıldı. 2021 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne çevrilen İnkaya Mağarası’nda, geçen yıl Türk Tarih Kurumu destekli kazı çalışmaları gerçekleştirildi. 15 kişilik bir ekiple yürütülen kazı çalışmalarında 2024 yılında 5 bin buluntuya ulaşıldı.
Prof. Dr. İsmail Özer “Kazı çalışmalarımızı bu sene mağaranın 3 farklı bölümündeki açmalarla gerçekleştirdik ve devam ediyoruz” dedi.
“MAĞARANIN HANGİ AMAÇLARLA KULLANILDI?”
Prof. Dr. Özer, “Burası mağaranın batı bölümü, atölye dediğimiz alan. Mağaranın güneyinde ve doğu yamaçlarında da iki farklı alanda açmaları açmıştık. Bundaki amacımız aslında mağaranın farklı bölümlerinin alan kullanımı açısından, Paleolitik Çağ insanları açısından hangi amaçlarla kullanıldığını belirlemek. Mağaranın zaten kendisi çakmaktaşı kayalıklarından meydana geliyor. Bu alandaki kayalıklardan kopardıkları daha büyük parçaları burada yongalayarak, işlik atölyesinde daha detaylı olarak alete dönüştürüyorlar. Buluntularımız arasında çekiç olarak kullandıkları vurgaçlar var. En son atık olarak bıraktıkları çekirdekler var. Debris kalıntıları, atıklar var. Bu da yongalamanın burada yapıldığını gösteriyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Özer, “Bu sene 2024 yılı için konuşursak buluntu sayısı 5 bine doğru yaklaşıyor. Toplamda 25 bin buluntuya ulaşmaya başladık. Bunlar, kazı sezonu bitiminde Troya Müzesi Müdürlüğü’nün depolarına teslim edilecek. Bazı arkadaşlarımız şu anda yontma taşlar üzerinde detaylı analizler yapıyor. Yontma taş tanımı içerisinde kullandığımız vurgaç, çekirdek, kenar kazıyıcı, ön kazıyıcı gibi yonga, dilgi gibi çeşitli tipteki aletleri ya da yontma taş parçalarını tek tek analiz ederek, bunların o dönem insanları tarafından hangi amaçla ve işlevlerde kullanıldığını tespit etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: sozcu.com.tr