Milyonlarca İngiliz, henüz aşı olmadıkları için bu kışın tahmin edilen ‘üçlü salgın’ sırasında ciddi hastalık riskiyle karşı karşıya, uzmanlar uyardı. Önümüzdeki aylarda İngiltere’de grip, yeni bir Covid varyantı ve RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) enfeksiyonlarında artış yaşanabileceğine dair korkular arttı. Üç enfeksiyonun bir arada yaşanması “üçlü salgın” olarak adlandırılıyor. Diğer bir deyişle pandemi kelimesi gibi türeyen tridemi terimiyle tanımlanıyor.
Bu nedenle İngiltere Sağlık Bakanlığı, KOAH ya da astım gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabet ve obezite olanlar da dahil olmak üzere (risk grupları), virüslerden birine yakalanırlarsa ciddi şekilde hastalanma riski taşıdıkları için bu kişilere ücretsiz aşı sunuyor.
Ülkede 2 milyon 8 yüz bin kişi Covid aşısı olmaya uygun ve 4 milyon 200 bin kişi de grip aşısı olmaya hazır. Ancak halk sağlığı yetkilileri toplumun birçoğunun bu çağrıyı dikkate almamasından yana endişeli.
RİSK GRUBUNUN YÜZDE 25’İ REDDEDİYOR
Son iki yılda adada 18 bin kişinin gripten öldüğünü gösteren yeni verilere rağmen, araştırmacılar dört yüksek riskli hastadan birinin aşıyı tamamen reddetmeyi planladığını keşfetti.
Şu anda haftada yaklaşık 4 bin vaka ile COVID XEC (SARS-CoV-2 virüsünün bir alt varyantı)’in artışı konusunda artan bir endişe var.
Yaklaşık 2 milyon 200 bin İngiliz artık morbid obez (ölümcül obezite) olarak kabul ediliyor, yani vücut kitle indeksleri (VKİ) 40 veya üzeri.
Morbid obez olan kişiler, bakanlık yönergeleri uyarınca ücretsiz Kovid ve grip aşısı için yaptırabiliyor. Şu anda morbid obezite teşhisi alan kişilere RSV aşısı teklif edilmiyor ancak ileri yaş gruplarına 3 aşı da ücretsiz sunuluyor.
Ancak 3 bin yetişkine sorulan bir anket, altta yatan sağlık sorunları olan kişilerin dörtte birinin aşıya ihtiyaçları olmadığını düşündüklerini buldu. Buna rağmen, yüksek riskli olanların yarısı önümüzdeki aylarda grip veya Kovid-19 gibi bir hastalığa yakalanmaktan endişe ediyor. Obesity UK CEO’su Profesör Paul Gately, The Sun‘a ‘Genellikle göz ardı edilen bir grup, 40’ın üzerinde bir vücut kitle indeksiyle (morbid obez) yaşayan kişilerdir’ dedi. Profesör Gately şunları vurguladı:
– Birçoğu, yalnızca kiloları nedeniyle yüksek riskli gruba girdiğini düşünerek bu aşılar için uygun olduğunu fark etmiyor. Oysa obezite sadece fazla yağ demek değil, o yağlar akciğer fonksiyonlarını bozar, bağışıklık tepkisini zayıflatır ve iltihaplanma olasılığını artırır, bunların hepsi solunum yolu enfeksiyonlarını daha şiddetli hale getirebilir.
Genel Covid semptomları!
– Yüksek ateş
– Sürekli öksürük
– Tat veya koku alma duyusunun kaybı
XEC suşu, sağlık uzmanlarının İngiltere’yi kasıp kavuran FLiRT varyantı (COVID-19 varyantlarından omicron’un alt mutasyonu) konusunda uyarmasının hemen ardından ortaya çıktı. Araştırma Moderna UK tarafından yaptırıldı ve OnePoll.com tarafından gerçekleştirildi.
Moderna UK tıbbi direktörü Dr. Philip Cruz şunları söyledi:
– Yüksek riskli gruplardaki kişilerin, özellikle sonbahar ve kış mevsimlerine girerken sağlıklarına öncelik vermeleri önemlidir. Covid-19 ve grip gibi solunum yolu hastalıkları, bu yüksek riskli gruplar için özellikle tehlikeli olabilir ve ciddi komplikasyonlara ve hastaneye yatışlara yol açabilir. Aşılar, bu riskleri azaltmaya ve en savunmasız olanları korumaya yardımcı olmak için önemli bir araçtır.
Kışa doğru sağlıklı kalmak için öneriler:
– İyi beslenme
– Aktif kalma
– Yeterince dinlenme
– Solunum yolu aşıları için uygun olup olmadığınızı kontrol etmek
“AŞILAR HAYAT KURTARIR”
Sağlık Bakanlığı İngiltere Komisyon Bölge Müdürü Dr. Linda Charles-Ozuzu ayrıca şunları söyledi:
– Kış aşılama programı, buna en çok ihtiyaç duyan kişilere hayati koruma sağlar. Hayat kurtarır, ayrıca hastane yatışlarını azaltarak ve zaten inanılmaz derecede yoğun olan hizmetler üzerindeki baskıyı hafifleterek sağlık sistemimize yardımcı olur. Belirli uzun vadeli sağlık sorunları olan kişiler, hamile kadınlar, küçük bebekler ve yaşlılar, bu hayat kurtarıcı aşıların bir kısmına veya tamamına hak kazanan kişiler arasındadır. Sistem sizi de davet ettiğinde lütfen gecikmeyin, aşı olun…
Kaynak: sozcu.com.tr