20’li yaşlarının başındaki birçok genç kadın ve erkek, TikTok’ta yayınladıkları videolarda, 30’lu yaşlarda gösterdiklerinin söylendiğinden şikayet ediyorlar. 26 yaşındaki fenomen Jordan Howlett’ın bu konuyla ilgili yayınladığı bir video tam 24 milyon izlenme aldı.
Z kuşağı ünlüleri bile hızla yaşlanıyor gibi görünüyor. Kardashian ailesinin en genç üyesi olan ve 17 yaşındayken dudak dolgusu yaptırdığını itiraf eden Kylie Jenner, Paris Moda Haftası’nda 27 yaşında olmasına rağmen “40’lı yaşlarda” göründüğü için acımasız yorumlarla karşı karşıya kaldı.
Kylie Jenner…
UZMANLAR KABUL EDİYOR
Bazı uzmanlar ise bu gözlemlerin bir miktar doğruluk payı olabileceğini söylüyor.
Dermatoloji uzmanı ve estetik doktoru Dr. Sonia Khorana, “Bilimsel açıdan bakıldığında, Z kuşağı önceki nesillere göre daha hızlı yaşlanmasa da, bazı yaşam tarzı tercihleri onların biyolojik yaşlarından daha yaşlı görünmelerine neden olabiliyor” şeklinde açıklıyor.
Hailey Bieber…
Dr. Khorana’ya göre, yirmili yaşlardaki gençler, önceki nesillere göre görünümlerini kozmetik işlemlerle değiştirmeye daha yatkınlar ve bu da onları daha yaşlı gösterebiliyor.
BOTOKS PATLAMASI
İngiltere’de 2020 yılında 18 yaş altındaki kişilere yaklaşık 41.000 botoks benzeri işlem uygulandığı tahmin ediliyor ve bu durum hükümetin küçüklerin bu tedaviye başvurmasını yasaklamasına yol açtı.
Selena Gomez…
Ancak günümüz gençlerinin erken yaşlanmasına neden olan tek şey kozmetik tedaviler değil; stresten cilt bakımına kadar her şey bunda rol oynuyor olabilir.
Peki, bu kaygılı yaş grubu boşuna mı endişeleniyor, yoksa gerçekten daha hızlı yaşlanıyor olabilirler mi?
İşte günümüz gençlerinin daha hızlı yaşlanmasının arka planında yatan altı sebep…
1. SERT CİLT BAKIMI
Yirmili yaşlardaki birçok kişi, şimdiden karmaşık ve çok adımlı cilt bakım rutinlerine sahip.
İronik olan şu ki, yaşlanma belirtilerini önlemeyi hedeflerken, aslında genç ciltler için uygun olmayan retinol ve kimyasal peelingler gibi güçlü ürünlerle yapılan bu bakımlar, cildin daha olgun görünmesine neden olan kuruluğa neden olabiliyor.
Justin-Hailey Bieber…
Uzmanlar genç ciltler için temizleme ve nemlendirmenin yeterli olduğunu söylüyor.
2. DOLGU
Çoğumuz 20’li yaşlarımızın başındaki fotoğraflarımıza baktığımızda “bebek yüzlü” göründüğümüzü düşünebiliriz. Ancak şimdi, 18 ila 24 yaşındakilerin yaklaşık %60’ı görünümlerini değiştirmek için baskı hissediyor, bu da dolgu gibi kozmetik prosedürlere başvurma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.
Kendall Jenner…
Bazı estetisyenler müşterilerinin Kim Kardashian gibi belirli bir ünlüye daha çok benzemesini sağlamak için tasarlanmış düzeltme paketleri satıyor. Ancak Kardashian 40’lı yaşlarında, yani böyle bir paket satın alan genç bir kız aslında daha yaşlı görünmek için para ödüyor.
3. ANA BESİNLERİ ATLAMAK
Veganlık, meyve suyu detoksu ve yüksek proteinli diyetler, ölçülü beslenmeyi benimseyen Z kuşağı arasında oldukça popüler.
Araştırmalar, X Kuşağı’nın (44 ila 59 yaş arası) %14’ü ve Baby Boomers’ın (60 ila 78 yaş arası) %12’sine kıyasla, dörtte birinden fazlasının vegan veya vejetaryen olduğunu gösteriyor. Ancak belirli yiyecek gruplarını kesmek yalnızca genel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda görünüm üzerinde de olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
4. SOLARYUMA GİTMEK
Z kuşağının %43’ünün solaryum kullandığını kabul etmesi şaşırtıcı. Yine de bu tehlikeli eğilim sosyal medyada her yerde.
Dr. Khorana, “TikTok’ta solaryuma gitmek başlı başına bir içerik türü haline geldi. Bu, elbette çok zararlı olan UV ışınları altında fırınlanma fikrini normalleştiriyor” diyor.
Solaryum kullanımı cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırmasının yanı sıra, yaydığı güçlü UVA ışınları cildin yaşlanmasına da katkıda bulunuyor.
5. E-SİGARA TÜKETMEK
University College London’ın yakın zamanda yaptığı bir araştırma, İngiltere’de 18-24 yaş aralığında nikotin ürünleri kullananların oranının 2021’den bu yana yüzde 28’den yüzde 35’e çıktığını, bunun diğer yaş gruplarından daha yüksek bir oran olduğunu ortaya koydu.
Dr. Ahmed El Muntasar, “E-sigara erken yaşlanmaya neden olabilir, çünkü nikotin ciltteki kolajenin parçalanmasına neden olur. Bazı durumlarda cihazlar, sigara içmek kadar zararlı olabilir” diyor.
6. STRES
Günümüz gençleri, önceki nesillerden daha fazla stresli ve kaygılı hissettiklerini bildiriyor. Geçtiğimiz yıl 12.000 çalışan üzerinde yapılan bir ankete göre, Z Kuşağı iş yerinde en fazla stres yaşayan demografik grup ve yüzde 98’i tükenmişlik belirtileri bildiriyor.
Kaynak: sozcu.com.tr