Ana Sayfa DÜNYA En hafifi bile ölümcül olacak! Dirençli bakteri krizi ciddileşiyor

En hafifi bile ölümcül olacak! Dirençli bakteri krizi ciddileşiyor

Bilim insanları, antibiyotiklere dirençli bakteriler sebebiyle 2050 yılına kadar dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kaybedebileceği konusunda uyarıyorlar. Öngörüler, antibiyotik direnci nedeniyle 40 milyon kişinin yaşamını yitirebileceğini, bunun da yalnızca hastanelerde değil, toplum genelinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. Bu bakteriler, özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ve kronik hastalıklara sahip kişilerde ölümcül enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Bu durum, yanlış antibiyotik kullanımı, hijyen yetersizliği ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmaması gibi faktörlerle daha da kötüleşiyor. Antibiyotik direncine karşı küresel önlemler alınmadığı takdirde, gelecekte basit enfeksiyonların bile ölümcül hale gelme riski var. Bu nedenle, hem yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi hem de mevcut antibiyotiklerin daha bilinçli ve dikkatli bir şekilde kullanılması hayati önem taşıyor.

“HİÇBİR İLAÇ FAYDA ETMEYECEK”

Süper bakteri krizi derinleşiyor. 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon kişi, “Hiçbir ilaç fayda etmeyeceği için.” ölecek.

Onlarca ülkeden mikrobiyoloji uzmanlarının oluşturduğu araştırma ekibi, 204 ülkede 30 yıllık hasta kayıtlarını mercek altına aldı.

YÜZDE 80 ARTTI

Antibiyotiğe dirençli bakteriler sebebiyle gerçekleşen ölümlerin 70 yaş üstü hastalarda yüzde 80 arttığı tespit edildi.

2050 YILINDA YÜZDE 70 ARTIŞ

Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada gelecek 25 yıl içerisinde antibiyotiğe dirençli enfeksiyon vakalarının yüzde 70 oranında artacağı vurgulandı.

ÖLÜM ORANLARI İKİ KAT ARTTI

Bu durum, bilinen tüm ilaçlar ve antibiyotikler kullanıldığı halde 39 milyon kişinin hayatını kaybedeceği anlamına geliyor.

Antibiyotiğe karşı en çok direnç geliştiren bakterinin ise MRSA olarak da bilinen Stafilokokus Aureus olduğu, bu enfeksiyon sebebiyle gerçekleşen ölümlerin 1990 ve 2021 yılları arasındaki iki kattan fazla artarak 130 bini aştığı ifade ediliyor.

ZOR YOK EDİLİYOR

Özellikle yoğun bakımdaki hastalarda “kan zehirlenmesi” gibi ciddi komplikasyonlara hatta ölüme yol açabilen bu bakterilerin,, en güçlü antibiyotiklerle bile zorlukla yok edilebildiği ifade ediliyor.

EN HAFİFİ BİLE ÖLÜMCÜL OLACAK

Gereksiz antibiyotik kullanımının, bakterilerin direnç kazanmasını hızlandırdığı biliniyor.

Bilim insanları antibiyotiğe dirençli bakterilerin güçlenmesi ile gelecekte en basit enfeksiyonların bile ölümcül hale gelebileceği uyarısında bulunuyor.

SONUÇLAR ENDİŞE VERİCİ

Küresel ısınma ile birlikte kutup buzlarının içinde binlerce yıldır donmuş halde bulunan mikropların da yayılabileceği belirtilirken, dirençli bakteri krizinin daha da ciddileşmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: sozcu.com.tr