Türkiye’de ilaç yokluğu sorunu giderek derinleşirken, eczacılar çözüm için hükümete çağrıda bulunmaya devam ediyor.
Daha önceki açıklamalarında, hastaların ilaçlara erişimde yaşadığı sıkıntıların temel nedeninin “kamu otoritesinin sağlığa ve ilaca yönelik ekonomik yaklaşımı” olduğunu belirten eczacılar, bu önemli sorunun görmezden gelinmemesi için seslerini yükseltiyor.
19 tane eczacı odasının oluşturduğu Birlik İçin El Ele grubu tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan bizler hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz” denildi.
‘KAMU OTORİTESİ SADECE SEYREDİYOR’
İlaç temininde yaşanılan sorunda depoların firmalara, firmaların ise depolara sorumluluğu yüklediği belirtilerek “Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz. Aldığımız cevap “maalesef yok”. Sorduğunuzda firmalar depolara ilaç gönderdiğini söylüyor, depolar ise firmadan ilaç gelmiyor diyor” ifadelerine yer verildi.
Sonuç olarak hastaların ilaca ulaşamadığı belirtilen açıklamada “Peki gerçekten ilaç yok mu? Maalesef ki bunu tespit edebilecek, bu sorunu çözebilecek kamu otoritesi sadece seyrediyor” denildi.
Kamu otoritesine seslenen eczacılar şunları kaydetti:
“İlaç yokları sorunu yalnızca eczacının ve hastanın sorunu olmamalı. Bir süre daha tasarruf edelim deyip böylesi insani bir sorunu görmezden gelmeyin. İlacın bulunabilirliğini sağlayın. İlacın ekonomik tarafı için devlet olarak üzerinize düşenleri yerine getirin ve hastanın ilaca erişimi manipüle eden, eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın!”
Kaynak: sozcu.com.tr