Yıldırım Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, ilçede 2022 yılında kurulan Kompost Üretim Tesisi’nde bugüne kadar 300 ton pazar atığı işlenerek 100 ton kompost elde edildi. Üretilen kompost, kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz olarak sunuldu.
PAZAR VE PARK ATIKLARI DEĞERLENDİRİLİYOR
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, semt pazarlarından ve park-bahçe atıklarından elde edilen kompost sayesinde depolama alanlarına giden atık miktarının azaldığını ifade etti. Organik atıkların kaynağında ayrı toplanmasıyla çevreye verilen zararın en aza indirildiğini belirten Yılmaz, “Topladığımız atıkları Kompost Üretim Tesisimizde işleyerek organik gübreye dönüştürüyoruz. Bu işlem sayesinde hem organik atıkları geri kazanıyor hem de tarımda verimliliği artırıyoruz,” dedi.
ORGANİK GÜBRE İLE KİMYASAL KULLANIMI AZALIYOR
Yılmaz, üretilen kompostun tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmek üzere hazırlandığını ve bitkilendirme ile ağaçlandırma çalışmalarında kullanıldığını kaydetti. “Kompost, karbon, azot ve fosfor açısından zengin içeriğiyle kaliteli bir toprak sağlıyor. Böylelikle kimyasal gübre tüketimini azaltıyor, tarıma ekonomik ve faydalı bir girdi sunarak kazanç elde ediyoruz,” diye konuştu.
TESİS ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ AZALTIYOR
Sürdürülebilir tarıma katkı sağladıklarını belirten Yılmaz, kompost tesisinin koku, hava kirliliği ve sera gazı salınımını azalttığını ve karbon ayak izini düşürdüğünü söyledi. Ayrıca, çöp depolama alanlarına giden atık miktarının da azaldığını vurgulayan Yılmaz, gelecek dönemde konutlardan organik atıkların doğru şekilde toplanarak kompost ünitelerinde gübreye dönüştürülmesini hedeflediklerini belirtti.
Kaynak: sozcu.com.tr