Ana Sayfa TEKNOLOJİ Astronomları şaşkına çevirdi! NASA ‘kayıp halka’yı buldu

Astronomları şaşkına çevirdi! NASA ‘kayıp halka’yı buldu

NASA keşfi X’te “Webb, yıldızlarından daha parlak gaz bulutlarına sahip alışılmadık bir erken galaksi tespit etti. Yerel evrende gördüğümüzden daha sıcak ve büyük yıldızlar, galaksinin tozunu ısıtarak parlamasına neden olabilir. Bu, galaksilerin ilkelden moderne geçiş noktası mı?” bu açıklama ile paylaştı. 

Oxford Üniversitesi’nden baş araştırmacı Alex Cameron, galaksinin spektrumunu incelerken bunun “tuhaf” olduğunu düşündüğünü belirtti. Cameron, teorisyen meslektaşı Harley Katz ile yaptığı çalışmada, bu anomalinin Evren’in erken dönemlerinde bulunan çok sıcak ve büyük yıldızlardan kaynaklandığını tespit etti. 9422 galaksisindeki yıldızlar, yaklaşık 80.000 derece Celsius’a kadar ulaşan aşırı sıcaklıklarla, günümüz Evreni’ndeki yıldızlardan çok daha büyük ve sıcaktı. Bu koşullar, Büyük Patlama’dan sonraki ilk yıldızların bulunduğu çevreye oldukça benzer.

 NASA, GS-NDG-9422 adlı sıra dışı bir galaksiye ait fotoğrafı paylaştı

Araştırma ekibine göre, galaksi yoğun bir gaz bulutu içinde yıldız oluşumunun zirvesinde. Bu gaz bulutu, sıcak yıldızlardan gelen yoğun fotonlarla çarpılıyor ve bu nedenle yıldızlardan bile daha parlak bir şekilde ışıldıyor. Bu durum, erken Evren’in yıldızlarının ve galaksilerinin nasıl geliştiği hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Ekip, GS-NDG-9422’nin, galaksilerin ilkel yıldızlardan bugünkü galaksi türlerine nasıl evrildiğini anlamak için önemli bir örnek teşkil ettiğini düşünüyor. Ancak galaksinin bu aşamasının yaygın mı yoksa nadir mi olduğu konusunda hâlâ belirsizlikler mevcut.

Webb Teleskobu ile keşiflerinin henüz başında olduklarını belirten Cameron, “Evren’in bu gizemli dönemini daha iyi anlamak için heyecan verici bir süreç içindeyiz,” dedi. Astronomlar, önümüzdeki dönemde daha fazla galaksi gözlemleyerek Evren’in erken dönemlerindeki galaksi evrimi hakkında yeni bilgiler elde etmeyi hedefliyor.

Kaynak: sozcu.com.tr