Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santrali inşaatının Almanya’dan teslimatı yapılmayan iletim tesisi ekipmanları sebebiyle geciktiğini, bu parçalar yerine Çin’de üretilen parçaların kullanılacağını ifade etti.
Alman şirketi Siemens’in iletim tesisi ekipmanlarını teslim etmediğini bu nedenle inşaatın geciktiğini belirten Bayraktar, Anadolu Ajansı ile söyleşisinde “Siemens’in depolarında şirketin beklettiği teslim etmesi gereken ekipman var. Nükleer ada ile ilgili değil, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar. İnşaatı birkaç ay geciktirme etkisi olan bir şey” dedi.
Konuyu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın da temmuz ayında dile getirdiğini ifade eden Bayraktar, gümrükte bekleyen ürünlerin teslim edilmemesine gerekçe olarak Rusya’nın Akkuyu’dan sağlayacağı gelirin Ukrayna işgalini finanse etmek için kullanmasının gösterildiğini ifade etti.
‘CİDDİ BİR KARŞILIĞI OLACAK’
Ekipmanın Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar kapsamına girmediğini belirten Bayraktar, “Hiçbir hukuki temeli olmayan, uluslararası yaptırım konusu olmayan bir konuda maalesef siyasi tutumla alınmış bir karar var. Bu en üst düzeyde dile getirildi ama ilerleme olmadı” dedi.
Tamamlandığında Türkiye’nin enerji üretiminin önemli bir bölümünü sağlayacak olan santral Rosatom tarafından finanse ediliyor ve yaptırılıyor. Santralin sahibi olan Rus atom enerjisi tekeli Rosatom’un sahipliği devletler arası anlaşmaya hiçbir zaman yüzde 51’in altına inmeyecek.
Bayraktar Rosatom’un muadil parçaları Çin’den sipariş ettiğini ifade ederek, “Rosatom bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçti, oradan gelecek. Ama ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır” dedi.
Bayraktar, Siemens’e yaptırım öngörüp öngörmedikleri sorusuna, “Enerji alanında bizim çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan biri. Bundan sonraki işlerle alakalı onlarla ilgili varlığı çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur… Ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır” cevabını verdi.
İLK REAKTÖRÜN 2025’TE DEVREYE ALINMASI HEDEFLENİYOR
Bayraktar, Rosatom’un Akkuyu’ya yaptığı yatırımın geri dönüş süresinin 15 yılı bulabileceğini ifade ederek projenin Rusya’ya gelir yaratacağı iddasın tutarsız bulduğunu ifade etti. Bayraktar “O zaman Almanya’nın, Hindistan’ın da (Rusya ile) ticareti kesmesi lazım” dedi.
Her biri 1,200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak Akkuyu santralinde ilk reaktörün 2025’te devreye alınması, tüm santralin ise 2028’de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Türkiye’nin enerji üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturacak olan tesisin şebekeye bağlanması için bazı noktalarda ulusal iletim sisteminde kapasite artırımı da gerekiyor.
Santralin dört reaktörünün inşaatının eş zamanlı olarak sürdüğünü ifade eden Bayraktar, birinci reaktörün yüzde 90’inin inşasının tamamlandığını belirtti.
Kaynak: sozcu.com.tr