Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kültürel mirasa sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.
Ersoy, “Uluslararası alanda yürüttüğümüz kararlı girişimler ve başarılı iş birliği neticesinde, M.Ö. 530 yılına tarihlenen bu nadir bronz sedirin J. Paul Getty Müzesi’nden ülkemize iadesini sağladık. Bu önemli eserin asıl topraklarına dönmesi, kültürel mirasımızın korunması açısından büyük bir adım oldu” dedi.
Ayrıca, bu süreçte iş birliği sergileyen Getty Müzesi’ne ve eserlerin iadesi sürecinde büyük özveriyle çalışan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü personeline de içten teşekkür etti.
Ersoy, sözlerini “Birlikte çalışarak kültürel değerlerimizi korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz” şeklinde tamamladı.
KAÇAK KAZILARLA YURT DIŞINA ÇIKARILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, söz konusu eser, 1982 yılında J. Paul Getty Müzesi tarafından İsviçreli bir sanat tüccarından satın alındı. Tüccar, bronz sedirin 1920’lerden bu yana Avrupa’daki çeşitli koleksiyonlarda bulunduğuna dair sahte belgeler sundu. Ancak, Bakanlık ve J. Paul Getty Müzesi tarafından yürütülen detaylı araştırmalar sonucunda, bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.
Bilimsel çalışmalar, bronz sedirin 1980’lerin başında Manisa yakınlarındaki bir mezardan kaçak kazılarla çıkarıldığını ve yasa dışı yollarla yurt dışına gönderildiğini kanıtladı.
Bakanlık ile Getty Müzesi arasında yürütülen bilimsel iş birliği sonucunda, sedirin üzerindeki keten parçaları ile mezarda bulunan ahşap ve bronz levha parçalarının yanı sıra, mezarın tarihlendirilmesine yardımcı olan mermer ve seramik kalıntıları birebir örtüştü. Böylece sedirin kökeni ve tarihi kesin bir şekilde belgelendi.
Bu iadeyle birlikte, bu yıl Türkiye’ye getirilen eser sayısı 36’ya ulaştı. 2018’den bu yana toplamda 7 bin 840 eser Türkiye’ye iade edildi. 2002’den bu yana ise ülkeye geri kazandırılan eser sayısı 12 bin 155’e yükseldi.
Kaynak: sozcu.com.tr