Citi uzmanlarına göre, Türkiye’deki enflasyon artışının döviz kuru etkileri ve fiyat dinamiklerindeki dengesizlikler nedeniyle daha dikkatli bir yaklaşım gerektirdiği vurgulandı. Banka, mevcut verilere dayanarak orta vadeli programda (OVP) belirlenen dezenflasyon hedeflerinin gerçekçi olmayabileceğine dikkat çekti.
Eylül ayı enflasyon verileri sonrası Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından hazırlanan raporda, “TCMB’nin karmaşık bir dezenflasyon sürecine ek olarak zorlu bir makroekonomik zemin ve karmaşık bir likidite ortamı ile karşı karşıya olduğunu düşünüyoruz” denildi.
Raporda ekonomistler ikinci çeyrekteki yatay büyümenin ardından, diğer faktörlerin yanı sıra sıkılaşan finansal koşullar, özel tüketimdeki normalleşme ve zayıflayan ihracat nedeniyle 3. ve 4. çeyreklerde daralma öngördüklerini belirtti. Ekonomistler, “Sonuç olarak, politika yapıcılar için ortaya çıkan stagflasyon benzeri ortamı yönetmek muhtemelen daha zor hale gelecektir” dedi.
“Yıl sonunda enflasyonun yüzde 45’in bir miktar altına gerilemesini bekliyoruz”
Banka ekonomistleri ekonomik faaliyette beklenenden daha derin bir yavaşlamanın, erken bir gevşeme riskini artırırken, vergi gelirlerini ve mali konsolidasyon çabalarını da zayıflatabileceğini ifade ederken piyasa katılımcılarının ileride bu risklere daha fazla dikkat edeceğini de söyledi.
Yıllık enflasyonun güçlü baz etkisiyle 2024 yılının geri kalanında düşüş eğilimi göstermesini öngören banka yıl sonunda enflasyonun yüzde 45’in bir miktar altına gerilemesini beklediğini ifade etti.
Kaynak: sozcu.com.tr