Ana Sayfa EKONOMİ Çiftçiye ‘beklenen enflasyon’ darbesi

Çiftçiye ‘beklenen enflasyon’ darbesi

Hükümetin bu hafta açıkladığı açıkladığı yeni Orta Vadeli Program (OVP), Türkiye’deki binlerce çiftçiyi zor durumda bırakacak.

Programda yer alan ekonomik düzenlemeler, tarımsal ürünlerin alım fiyatlarına yönelik politikaları da değiştirecek.

Programda çiftçilere ödenecek fiyatların geçmiş enflasyona değil, beklenen enflasyona göre belirleneceği ifade edilirken bu durum, halihazırda düşük kazançlarla mücadele eden çiftçilerin, artan maliyetler karşısında daha da zorlanmasına neden olacak.

‘BEKLENEN ENFLASYON’ TUZAĞI

Yönetilen yönlendirilen fiyatların enflasyon tahmin ve hedeflerine uyumlu olarak artırılacağı belirtilen metinde, “Tarımsal ürünlerin alım fiyatları, kamu maliyesine etkileri, piyasa dinamikleri ve Program hedefleri dikkate alınarak, geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak şekilde belirlenecektir” ifadeleri yer aldı.

Bu durumda TMO tarafından fiyatlara yapılan güncelleme mevcut enflasyona göre değil, beklenen enflasyona göre yapılacak. 

ÇİFTÇİYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Son programda 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 33’ten yüzde 41,5’e çıkarılmıştı. Normal şartlarda enflasyonun yüzde 41,5 olduğu bir ortamda 2024 sonunda yapılacak bir alımda ürün fiyatına bu orana yakın bir zam yapılması gerekiyordu.

Yeni programa göre, bu dönemde 2025 için beklenen enflasyon yüzde 17,5 olduğu için çiftçiye yüzde 40 bandı yerine yüzde 17,5 civarında bir zamlı ödeme hak görülecek. 

ÇİFTÇİLER MUTSUZ

Çiftçiler hali hazırda buğday, arpa, fındık, çay gibi pek çok ürün için verilen alım fiyatlarını oldukça yetersiz buluyor.

Bu ürünleri yetiştiren çiftçiler yeterli para kazanamazken aynı zamanda ürünler market raflarında ve pazar tezgahlarında oldukça pahalıya satılıyor. 

Bu yaz hasat ettiği ürünlerden yeterli para kazanamayan binlerce çiftçi, Malatya, Bursa, Manisa ve Rize gibi pek çok ilde protestolar düzenlemişti. 

 

Kaynak: sozcu.com.tr