Ana Sayfa GÜNDEM Elektrik skandalı davasında ikinci gün: “Bunun adı aymazlık”

Elektrik skandalı davasında ikinci gün: “Bunun adı aymazlık”

İzmir’in Konak ilçesinde sağanaktan korunmaya çalışırken elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin haklarında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan dava açılan ve bugün ilk kez hakim karşısına çıkan 42 sanığın yargılanması öğleden sonraki oturumla devam etti. İZSU’nun taşeron firmasının mühendisi D.K. yeni bilirkişi raporunu talep etti. Maktul Özge Ceren Deniz’in annesi beş yıldır söz konusu sorunun devam ettiğini belirterek belediye başkanlarının da dava kapsamında yargılanmasını istedi. 

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu, tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları ve maktul Özge Ceren Deniz’in babası Ahmet Abi katıldı. 

“KABLOLARA ZARAR VERMEDİK”

İZSU’nun mazgal ihalesini alan firmada işçi olan tutuklu sanık B.S, savunmasında 4 Ocak’ta yağmur suyu ızgarasının montajında çalıştığını belirterek, “Hiçbir şekilde kablolara zarar vermedik. Beraatımı talep ediyorum.” dedi.

“YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU ALINMASINI TALEP EDİYORUM”

Tutuklu sanıklardan İZSU’nun taşeron firmasının mühendisi D.K, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu savundu.

Raporda basına yansıyan 1,5 dakikalık görüntü izlenerek kablolara zarar verdikleri yönünde suçlamalar oluşturulduğunu iddia eden D.K, “3-4 Ocak’taki çalışma görüntülerimiz incelendiğinde kıvılcım çıkmadığı, zarar vermediğimiz görülmektedir. Bir zarar vermiş olsaydık arkadaşımız çarpılacaktı, incelendiğinde görülecektir. Neden bu iddia sadece bizim üzerimizdedir. Izgaranın etrafına attığımız beton Gdz’nin çalışmasında kırılmış, kablo bu yüzden sıkışmıştır. 9 Ocak’taki video detaylı izlenmemiştir. Yeni bilirkişi raporu alınmasını talep ediyorum.” diye konuştu.

Gdz Elektrik Dağıtım şirketinde arıza onarım personeli olan tutuklu sanık F.A. ise 9 Ocak’ta vatandaşların kendilerini yolda durdurduğunu ve acil bir durum olduğunu söylediğini belirterek, “Arıza kaydı oluşturduk. Arkadaşımla müdahale ettik. İşimiz bitince kapattık.” dedi. F.A, onarım yaptığı kabloyla kazaya neden olan kablonun farklı olduğunu öne sürdü.

“BUNUN ADI AYMAZLIK”

Tutuklu sanıklardan Gdz Elektrik Arıza Onarım Yöneticisi M. F. T. ise 9 Ocak’taki çalışmalardan haberi olmadığını, bütün işleri bilmesinin olanaksız olduğunu söyledi. Sanık M. F. T. söz konusu bölgede “sürekli arıza varmış” izlenimi verilmeye çalışıldığını, bunun doğru olmadığını iddia etti, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

M.F.T’nin savunması sonrası maktul İnanç Öktemay’ın ailesinin avukatı, yöneticilerin sorumlu olmadıklarını iddia ettiklerine dikkati çekerek, “Mesele düz işçide bitiyor mu? Bunun adı aymazlıktır.” dedi. Sanık avukatları, bu ifadelere tepki gösterdi.

Diğer tutuklu sanıkların savunmalarının ardından mahkeme başkanı, duruşmaya yarın tutuksuz sanıklarla devam edileceğini belirterek oturumu sonlandırdı.

“KEŞKE ORADAN BEN GEÇSEYDİM DE BEN ÖLSEYDİM”

Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın anneleri, olaya ilişkin davanın duruşmasında söz alarak, sanıkların birbirlerini suçlamasına tepki gösterdi. Söz verilen İnanç Öktemay’ın annesi Nevin Öktemay, gözyaşı dökerek yaptığı konuşmada, sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade ederek, “Keşke oradan ben geçseydim de ben ölseydim. Evladım ölmeseydi. Getirsinler oğlumu, ben oğlumu göreyim. Ben anayım, hepsinden şikayetçiyim.” dedi.

Baba Yalçın Öktemay, tüm sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi. Maktulün ağabeyi Gökhan Öktemay da davaya katılmak istediğini belirtti. Özge Ceren Deniz’in annesi Filiz Abi ise kızının ölümüne yol açanlardan şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Zorluklarla büyüttüğü kızının doktor olmayı hayal ettiğini, ilkokuldan bu yana tıp fakültesinde okumayı hedeflediğini anlatan Abi, kızının, üniversiteyi kazandıktan sonra Kayseri’den daha iyi bir kent olduğunu düşünerek İzmir’e geçiş yaptığını söyledi.

“BELEDİYE BAŞKANLARI DA CEZA ÇEKSİN”

Abi, “Düzgün şehir diye gitmişti çocuğum. Elektrik çarparak öldü. Her gün mezara gidip ağlıyorum. 5 yıldır burası yapılmamış. Herkesin ailesi var. İzmir üçüncü büyükşehir değil mi? Herkes birbirine atıyor suçu. Hepiniz beraat istiyorsunuz, yazıklar olsun size. Belediye başkanları da ceza çeksin.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Konak ilçesi Alsancak semtinde 12 Temmuz’da meydana gelen sağanakta yolun karşısına geçmeye çalışırken su birikintisine basıp akıma kapılan Özge Ceren Deniz (23) ile onu kurtarmaya çalışan İnanç Öktemay (44) yaşamını yitirmişti.

Olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ilk etapta haklarında gözaltı kararı verilen 48 şüpheli yakalanmış, 14’ü tutuklanmış, 1 kişi itiraz sonrası serbest bırakılmıştı.

Bilirkişi raporunun hazırlanmasının ardından gözaltına alınan 10 kişiden Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve bu kurumun eski genel müdürü Ali Hıdır Köseoğlu’nun da bulunduğu 8’inin yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmasına, 2’sine ise ev hapsi verilmesine karar verilmişti.

Kaynak: sozcu.com.tr