Ana Sayfa SPOR Futbolun kararan geleceği: Artan maç sayısı futbolun geleceğini nasıl etkiliyor?

Futbolun kararan geleceği: Artan maç sayısı futbolun geleceğini nasıl etkiliyor?

Futbolda giderek artan maç yoğunluğu, oyuncuların uyarılarına rağmen dikkate alınmıyor.

Real Madrid kaptanı Dani Carvajal, FIFA’nın zaten sıkışık olan takvime bir de sezon dışı bir dönemde (15 Haziran-13 Temmuz) düzenlenecek Kulüpler Dünya Kupası’nı eklemesine tepki göstermiş ve “70’ten fazla maçta tam kapasitede oynamak imkansız. Bu sürdürülemez ve oyunun kalitesini düşürüyor” demişti.

Daha fazla maç, daha fazla şov, daha fazla TV ilgisi, bahis yoluyla herkes için daha fazla para. Peki ya bu durum neye mal oluyor?

OYUNCULAR TEHLİKEDE: ŞOKE EDİCİ RAKAMLAR

Uluslararası futbolcular birliği FifPro’nun yürüttüğü ‘oyuncu iş yükü’ araştırması, futbolcuların yarısından fazlasının 2023-24 sezonunda ya ‘yüksek’ (40 ila 54 maç arası) ya da ‘aşırı’ (55’ten fazla maç) yüke maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Yüzde 17’si 55 maç sınırını aşarken, üç futbolcudan biri üst üste altı maç oynadıktan sonra sakatlanma riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu yüzden, oyuncuların yüzde 72’si zorunlu dinlenme sürelerinin uygulanmasını talep ediyor. Antrenörlerin yüzxde 80’i ise Marcelo Bielsa ile aynı fikirde: “Maç sayısının ve transfer baskısının göz ardı edilmesi, oyuncuların sakatlanmasına neden oluyor.”

KORKUTUCU GELECEK: GENÇLER RİSK ALTINDA

Gelecekte neler yaşanabileceği de kaygı verici. Örneğin, 21 yaşındaki Jude Bellingham, kariyerinde şimdiden 251 profesyonel maç oynadı. Aynı tempoda devam ederse 1224 maçı bulabilir. Oysa David Beckham 21 yaşında sadece 54, Frank Lampard ise 93 maç oynamıştı ve kariyerlerini sırasıyla 839 ve 1002 maçta tamamladılar. Bir diğer örnek ise Vinicius Junior: 24 yaşında 369 kez sahaya çıkarken, Ronaldinho aynı yaşta 163 kez forma giymişti.

KULÜPLER FIFA’YI ŞİKAYET ETTİ

FIFA’nın yoğun uluslararası takvimi, sadece oyuncuların sağlığını değil, kulüplerin planlamalarını da alt üst ediyor. Avrupa ligleri, FIFA’yı ‘hakim durumun kötüye kullanılması’ gerekçesiyle AB Komisyonu’na şikayet etti. Özellikle sembolik hale gelen bazı örnekler, bu durumun vahametini gözler önüne seriyor: Manchester City ve Arjantin milli takımı forması giyen Julian Alvarez, geçtiğimiz sezon 75 maçta görev yaparken, Cristian Romero sezon boyunca deplasmanlarda 162.978 km yol kat etti.

GELECEK YILLAR DAHA ZOR

Önümüzdeki sezonlar ise daha da zor geçecek gibi görünüyor. Phil Foden gibi şanslı oyuncular sakatlık yaşamazsa, 2023-24 sezonunda 72 maça çıkarken, 2024-25 sezonunda bu sayı 77’ye, 2025-26 sezonunda ise 83’e yükselebilir.

Aynı dönemde Dünya Kupası da 32 yerine 48 takımla oynanacak. FifPro’nun tahminlerine göre, üst düzey futbolcular zamanlarının yüzde 88’ini sahada ya da antrenmanda geçiriyor. Kazandıkları astronomik paralar doğru, ancak bu iş yükü neredeyse tüm hayatlarını kapsıyor. FifPro, takvimlere karşı uyarılarını sürdürüyor ve sporun en üst organlarını, sağlık ve çalışma yönetmeliklerine saygı göstermemekle suçluyor.

Sonuç olarak, futbolun kahramanları olan oyuncular, yorgunluk ve sakatlık riskleriyle mücadele ederken, maç sayılarındaki artışın futbol kalitesini düşürdüğü bir oyun izliyoruz. Bu durumun nereye varacağını ise zaman gösterecek.

Kaynak: Corriere dello Sport

Kaynak: sozcu.com.tr