Damla DOĞAN TUNCEL / SÖZCÜ TV
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllarca “darbeci, katil ve zalim” dediği Mısır’ın Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’yi Ankara’da ağırladı.
Erdoğan’ın söylemlerindeki bu hızlı değişim, arşivleri gündeme getirdi. Akıllara önceki açıklamaları ve bu açıklamaların nasıl değiştiği, dönüştüğü geldi.
Mısır politikası tek örnek değil.
“DARBENİN FİNANSÖRÜ: BAE”
2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da başkonsolosluk binasında vahşice öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan’la kopan ilişkiler, darbenin finansörü olduğu iddia edilen Birleşik Arap Emirlikleri ile kopan ilişkiler, kullanılan sert ifadelere rağmen normalleşti.
Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerde de 2018’de Rahip Brunson nedeniyle yaşanan kriz, arşivlerin unutulmazları arasına girdi.
DOLARDA “BRUNSON” ETKİSİ
Amerikalı Rahip Andrew Brunson, 2016’daki darbe girişimi sonrasında casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Brunson cezaevinde olduğu süre boyunca Amerikan yönetiminin tepkisi sert oldu.
İKİ BAKAN KARA LİSTEYE ALINDI
Temmuz 2018’de dönemin Amerikan Başkanı Trump tweet atarak, Brunson nedeniyle Türkiye’ye geniş yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Adalet ve İçişleri bakanları kara listeye alındı. Türkiye’de dolar 4 liradan 7 liraya çıktı.
Bu krizden üç ay sonra, 12 Ekim 2018’de Brunson serbest bırakıldı. Brunson ABD’ye döndü, dolar ise şoktan önceki seviyesine geri döndü.
Sadece dış politika değil, ekonomideki U dönüşler de tarihe geçti.
Faiz sebep, enflasyon sonuç tezine inanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizi indirmedikleri için eski Bakan Lütfi Elvan ile Merkez Bankası Başkanları Murat Çetinkaya, Murat Uysal ve Naci Ağbal’ı gece yarısı kararnameleriyle art arda görevden aldı.
NEREDEN NEREYE…
Ancak, mayıs seçimlerinden sonra ekonominin direksiyonu Mehmet Şimşek’e bırakıldı.
Yeni ekonomi yönetimi, faizi yüzde 50 ile 22 yılın zirvesine yükseltti.
Halbuki, bugün dümenin bırakıldığı Bakan Şimşek’le ilgili Erdoğan’ın kullandığı ifadeler de hâlâ hafızalarda.
Tüm bu söylemler bir kez daha “Nereden nereye” dedirtti.
Kaynak: sozcu.com.tr