Aydın’daki Antik Heraklia Kenti ve tarihi yerleşim alanlarını birbirine bağlayan 3 bin yıllık antik kent yoluna dozerlerle girip , antik taşların üzerine asfalt döküldüğü ortaya çıktı. Tarih ve doğa severlerin şikayeti ve uyarısı üzerine Koruma Kurulu soruşturma başlattı, yolun eski haline getirilmesi için üç ay süre verdi.
Aydın’ın Kapruzlu İlçesi’ne bağlı Tekeli köyü sınırları içerisinde ve Latmos Dağları’ndaki kurulan Antik İyyonya Bölgesi’nin 3 bin yıllık kenti Heraklia ile Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis ve Menderesi le Marsyas Vadisi’ni birbirine bağlayan ve Heraklia Kenti’nin kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırıldığı bilinen ve büyük maliyetlere yol açan 4-5 metre genişliğindeki, 55 km. uzunluğundaki 3 bin yıllık antik taş yola asfalt döküldü.
EKODOSD (Ekosistemi Koruma ve Dığan Sevenler Derneği) üyesi çevreci, tarihçi ve doğaseverlerin düzenlediği gezi ile rezalet ortaya çıktı. Bölgede incelemeler yapan Dernek Başkanı Bahattin Sürücü ve dernek üyeleri Karpuzlu Kaymakamlığı ve Aydın Valiliği’ne yazılı şikayette bulunarak antik yolun acilen korumaya alınmasını, asfalt dökülen yerin eski haline getirilmesini istedi.
DOZERLERLE GİRİP BETON DÖKTÜLER
Bahattin Sürücü SÖZCÜ’YE yaptığı açıklamada “Antik yolların tescil edilmediği dönemlerde traktör yollarının açılması, maden ocaklarının faaliyetleri ve bazılarında da iklim şartları nedeniyle tahribatlar yaşanmıştır. Antik yolların içinde günümüze kadar sağlam gelmiş en iyi taş döşeme yollardan biri Karpuzlu’ya bağlı Tekeler’den Alinda’ya ulaşan yoldur. Henüz tescil edilmediği 2018 yılında yolun bir bölümüne dozerlerle girilerek bir kısmı tahrip edilmiş ve beton dökülmüştü” dedi.
ŞİKAYETLER İŞE YARADI KORUMU KURULU HAREKETE GEÇTİ
Sürücü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
– Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bu işlemler durdurulmuş ve tescil işlemleri gerçekleştirilmişti. Geçtiğimiz aylarda 2386 metrelik antik yol kesimi üzerindeki bir bölgeye izinsiz olarak aralıklı bir şekilde asfalt kaplanması nedeniyle, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin başvurusuyla KVKBK Müdürlüğü uzmanları tarafından yerinde incelemeler yapılmıştır.
– KVKB Kurulu tarafından alınan karar neticesinde; antik yol kesimi üzerindeki döşeme taşların aralarında yapılmış olan asfalt kaplamadan oluşan izinsiz uygulamanın ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde belirleyeceği teknik yöntemle ve ilgili Belediyesi aracılığıyla taş döşemelerine zarar verilmeyecek şekilde gerekli önlemlerin alınmak suretiyle 3 ay içerisinde kaldırılarak alanın eski haline getirilmesine, izinsiz uygulamanın süresi içinde kaldırılmaması halinde izinsiz uygulamayı yapan ve yaptıranlar hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılacağı ve söz konusu antik yol hattı üzerinde benzer durumların ve tahribatın yaşanmaması konusunda, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Karpuzlu Kaymakamlığı’na, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Karpuzlu Belediye Başkanlığı’na, gerekli önlemlerin alınması amacıyla Kurul Kararı gönderilmiştir” ifadelerini kullandı.
BÖLGENİN KÜLTÜREL MİRASINI KORUMAK GÖREVİMİZ
Sürücü açıklamasının sonunda ise “Aslında buradaki antik yolun tamamının doğru bir restorasyonla iyileştirilmesi yolun daha uzun yıllar korunmasını sağlayabilir, aynı zamanda doğru bir projeyle geliştirilecek olan ekoturizm faaliyetleriyle de yöre insanlarının ekonomilerine katkısı olabilir. Tekeler Alinda arasındaki antik yol ve yol üzerindeki antik pınarlar Aydın’ın kültürel miraslarıdır. Bunları korumak hepimizin görevi olmalıdır” dedi.
Kaynak: sozcu.com.tr