Tarladakilosu 5 lira olan bir ürünün fiyatı, şehirdeki market rafına gelene kadar en az 10 misline çıkıyor. Bunun en önemli nedeni ise akaryakıt, köprü ve otoyol zamları nedeniyle nakliyenin de artması… O dönemin CHP milletvekilleri Ahmet Akın ve Özkan Yalım tam da bu duruma dikkat çekmek için 2.5 yıl önce kendi kullandıkları TIR’la İstanbul’dan İzmir’e gitmişti.
Aracın üzerine “Yollar biter. Saray yönetiminde Zam’lar bitmez’’ diye yazan Ahmet Akın ve Özkan Yalım, TIR’ın deposunu o gün için litresi 9 lira 31 kuruş olan motorin ile doldurdu. Ve yola çıktılar. İki şehir arasında 2 bin 899 liralık mazot yaktılar, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüleri ile paralı otoyollara 2 bin 366 lira ödediler. Böylelikle tarladan alınan gıda ürünlerini taşıyan TIR’ın yolculuğu 5 bin 265 liraya mal oldu.
NEREDEN NEREYE GELDİ?
Ocak 2022’den bugüne mazot ve otoyollar defalarca zamlandı. Bugün bir TIR’ın İstanbul’dan İzmir’e gidiş maliyeti 18.600 lira oldu. Mazotun litresi 2.5 yıl önce 9.3 liraydı, bugün 44 lira. Köprü ve otoyol ücretlerine defalarca zam yapıldı. Örneğin Ocak 2022’de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden TIR geçiş ücreti 147 liraydı. Şimdi ise 545 lira. Osmangazi Köprüsü’nden 2.5 yıl önce TIR geçiş ücreti 585.5 liraydı. Şimdi 1765 lira. İzmir Otoyolu’nda 2.5 yıl önce TIR geçiş ücreti 1456 liraydı. Şimdi 2.585 lira. Bu kalemlerdeki her kuruş artış doğrudan mutfağımızdaki her gıdanın fiyatına zam olarak yansıyor.
Mahir Polat
Köprü ve otoyol müteahhitleri bayram ediyor
Son9 ayda Çanakkale Köprüsüne yüzde 185, Osmangazi Köprüsüne yüzde 192, Avrasya Tüneline yüzde 194, Yavuz Sultan Selim Köprüsüne yüzde 250, 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne yüzde 288, Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne ise yüzde 288 zam geldiğini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat “Köprü ve otoyollara gelen zamlar, iğneden ipliğe her şeyin fiyatını etkiliyor. Şoför esnafı için ne yollar, ne zamlar bitiyor” dedi. Üreticiden tüketiciye herkesin dertli olduğunu vurgulayan Polat şunları kaydetti: “İktidarın garantili müteahhitleri bayram yaparken, vatandaş her geçen gün biraz daha eziliyor. Nakliyeye gelen zamlar raflara, tezgahlara yansıyor. Üretici tarladaki ürününü satamıyor, şoför esnafı mazot , köprü, otoyol ücretleri nedeniyle taşımacılık yapamıyor.’’
Kaynak: sozcu.com.tr