Ana Sayfa GÜNDEM Bodrum’da kamu arazisine yapılan lüks villalara soruşturma

Bodrum’da kamu arazisine yapılan lüks villalara soruşturma

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı şehir merkezindeki Konacık Mahallesi’nde kamuya ait sosyal ve kültürel alan arazisi özel bir şirkete satıldı. 

Okul yapılacak iddiası ile inşaatta başlanan yerde 5 katlı lüks villa dikileceğini öğrenen mahalle sakinleri sokağa döküldü, defalarca eylem yapıldı. Valiliğin haberler üzerine olay hakkında soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

MUĞLA VALİLİĞİ YASAYA AYKIRILIKLARI TEK TEK SIRALADI

Aradan aylar geçtikten sonra Muğla Valiliği’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aracılığı ile soruşturma açtığı ve dosyayı Bodrum Belediyesi’ne gönderdiği ortaya çıktı.

Valilik açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

-İlimiz, Bodrum İlçesi, Konacık Mahallesi (Çırkan), 2316 parselde inşa edilmekte olan yapılara ilişkin olarak yer alan iddia konuları ile ilgili olarak 3194 sayılı İmar Kanunu, ilgili Yönetmelikler, yürürlükte bulunan imar planı, plan hükümleri ve projelerin incelenmesi ile ilgili tüm mer’i mevzuat kapsamında projelerinde, mahallinde ve Bodrum Belediyesinde bulunan dosyalarında yapılacak teknik inceleme ve denetimlerin yapılması.

-Bodrum İlçesi, Konacık Mahallesi, 2316 parsel nolu taşınmazdaki yapıların Bodrum Belediyesince verilen ruhsatlarla uyumlu şekilde inşa edildiği, ancak yapılar için düzenlenen yapı ruhsatlarının ve eki mimari projelerinin yürürlükteki imar mevzuatları, imar planı ve plan hükümlerine aykırı olarak düzenlendiği

‘İNŞAAT PLAN HÜKÜMLERİNE AYKIRI’

Verilen raporun sonuç kısmında belirtilen olayın detayları da tek tek sıralanmış:

-Sosyal-Kültürel Tesis Alanında en az 15.000 m2 olması gereken alan şartının ve en az dört olması gereken fonksiyon sayısı şartlarının sağlanmadığı.

-Bodrum kat ve teras çatılarda emsal hesabına dahil edilmesi gereken 1309,21 m2 alanın emsal hesabına dahil edildiğinde 1237,08 m2 emsal alanının aşıldığı.

-Bu alanlarda yapı taban alanı kullanımı alanın yüzde 40’inin geçemez- ve maksimum yapı yüksekliği 6,5 (2kat) metreyi aşamaz.” denildiğinden   yapılan ölçümlerde yüksekliğinin (13 metre) plan hükümlerine aykırı olduğu.

‘DÜZENLENEN YAPI RUHSATLARI İMAR KANUNLARINA AYKIRI’

Yapı Yüksekliği “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 28.maddesi hükümlerinin 7.bendinde yer alan; Her, teknolojik ve mimari gereklere göre mimari estetik komisyon kararı ile belirlenir.” hükmü gereğince karar alınmaksızın 6,50 metre kat yüksekliğinden fazla yükseklik oluşturulamayacağı ve dosyasında yapılan incelemelerde buna yönelik herhangi bir karara rastlanılmadığı, düzenlenen yapı ruhsatlarının ve eki mimari projelerinin yürürlükteki imar mevzuatları, imar planı ve plan hükümlerine aykırı olarak düzenlendiği görüşüne varılmıştır.” denildi.

Kaynak: sozcu.com.tr