Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) öncülüğünde, emeklilikte adalet talebiyle bir araya gelen emekçiler, kademeli emeklilik hakkı için Kartal Meydanı’nda miting düzenledi. “Borçlu değil alacaklıyız” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla taleplerini dile getiren emekçiler, 1999 sonrası sigortalı çalışanların anayasal haklarına vurgu yaptı.
“BU BİR ANAYASAL HAK”
EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, mitingde yaptığı konuşmada, sosyal güvenlikte eşitlik ve adaletin anayasal bir gereklilik olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bir buçuk yıldır dile getirdiğimiz mağduriyetlerimizin temel nedeni, 3 Mart 2023 tarihinde düzenlenen 7438 sayılı EYT yasasıdır. Bu yasa, sadece 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanları kapsarken, anayasa gereği tüm çalışanlar için adil bir kademeli emeklilik sistemi sunmadı. Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen bu eşitsiz düzenleme, Anayasa’nın 2. ve 60. maddelerine aykırıdır. Hakkımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kademeli emeklilik bir talep değil, anayasal haktır.”
“ADALETSİZLİĞİN KURBANI OLDUK”
Mihriban Uğurlu, EYT düzenlemesinin yarattığı mağduriyetlere dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Yaşı küçük olan emekli olurken, yaşı büyük olan cezalandırılıyor. Primi az olan emekli olurken, primi fazla olanlar mağdur ediliyor. Özellikle 2000-2008 yılları arasında çalışanlar, bu adaletsizliğin en büyük kurbanları oldu. Biz devletimize güvenip çalıştık ama şu anda en büyük felaketi biz yaşıyoruz.”
“SESSİZ KALAMAYIZ”
Emekçilerin ağır vergi yükü altında ezildiğini vurgulayan Uğurlu, “Daha maaşımız yatmadan vergisi kesilen, SGK primi ödenen bizler, çalıştık, ürettik. Ancak emeklilik hakkımızı, yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığını almak istiyoruz. Devletimiz sosyal adaleti sağlamak zorundadır. SGK bütçesinin yükünü 8 Eylül 1999 sonrası işe giren çalışanların üzerine yıkamazsınız. Bu adaletsizliğe sessiz kalamayız” diye konuştu.
Miting, emekçilerin taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmesiyle sona ererken, Uğurlu ve EMADDER, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Kademeli emeklilik talebinde bulunan mağdurlar ise şöyle konuştu:
Birce Göktaş: “Hakkımızı almak için geldik. 8 Eylül 1999 sonrası akranlarımızla aramızda 17-20 gibi emeklilik yaşında bir adaletsizlik gerçekleşti. Biz de hakkımızı almak için İzmir’den İstanbul’a geldik. Mitingimizde hakkımızı arayacağız.”
Necdet Şahin: “Bizler 1 günle 17 yıla mahkum edildik. Akranlarımız emekli oldu, biz de 17 sene bekleyecek durumda değiliz. Hakkımız olan kademeli emekliliği istiyoruz.”
Ali Osman Çelik: “EYT’yi 19 günle kaybettim. Burada büyük bir adaletsizlik var. Adam öldürsem 17 yıl olmaz. Devlet büyüklerimizden adalet bekliyoruz. Lütfen bu kadar insanı görmezden gelmeyin.”
Mehmet Halim Sarıboğa: “Ben tam 40 günle kaçırdım EYT’yi. Fabrikada işçiyim, akranlarım arasında dalga konusu oldum. Ne olursun bu hakkımızı geri versinler.”
Kaynak: sozcu.com.tr