Marmarabirlik Yönetim Kurulu kararıyla kilogram başına belirlenen tavan fiyat, “180 dane” cinsinde 125 lira, “200 dane”de 105 lira, taban fiyat “380 dane”de ise 47 lira olarak açıklandı. Yağlık zeytinin kilogram fiyatı ise 45 lira olarak belirlendi.
“ÜRETİCİYİ PİYASA KOŞULLARINDAN KORUYORUZ”
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu sezon tarihi bir rekolte artışı yaşandığını belirtti ve üretici ortakları piyasa koşullarına karşı korumak amacıyla geçen yılın fiyatlarını avans fiyat olarak belirlediklerini ifade etti. Birlik olarak bu yıl 60 bin ton ürün alımı planladıklarını aktaran Asa, “Alınan ürün bedelleri, 15 günlük periyotlarda yüzde 50’si peşin, geri kalanı ise ürün alımları tamamlandıktan sonra ödenecek. Bu yıl ödemeler konusunda üreticimizin bize destek olacağına inanıyorum,” dedi.
REKOR REKOLTE BEYANI: 99 BİN 300 TON
Geçen yıl “yok yılı” olan zeytin sezonunun ardından bu yıl rekor seviyede rekolte beyanı alındığını belirten Asa, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tarım ürünlerinde fiyat, arz ve talebe göre şekillenir. Geçen yıl arz sıkıntısı yaşanmıştı ve bu nedenle fiyat artışı yapılmıştı. Marmarabirlik’in ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için en az 35 bin ton ürün alması gerekiyor. Bu miktarın altında kalırsa zarar eder. Bu yıl ise tam tersi bir tablo var. Kooperatif bölgelerimizde tüm zamanların en yüksek rekoltesi beyan edildi ve toplamda 99 bin 300 ton rekolteye ulaşıldı.”
“ARZ FAZLALIĞI OLUŞMAMASI İÇİN HASAT ZAMANA YAYILMALI”
Asa, hasat sürecinin zamana yayılmasının üretici ve kooperatifler açısından önemine vurgu yaparak, “Sofralık ve yağlık zeytin hasadında aceleci davranılırsa arz fazlalığı oluşabilir. Bu dengeyi iyi yönetmek şart. Arz fazlalığı oluşmaması adına hasat zamana yayılmalı,” dedi.
ÜRETİCİ KORUNMALI, FIRSATÇILARA DİKKAT EDİLMELİ
Zeytin üreticisinin korunması gerektiğine dikkat çeken Asa, şu ifadelere yer verdi: “Bu yıl zeytinin kilogram maliyeti, 8 kooperatifin ortalaması alınarak 34,2 lira olarak hesaplandı. Piyasadaki belirsizlik ve yüksek rekolteyi fırsata çevirmeye çalışanlar var. Marmarabirlik gibi üreticiden doğrudan alım yapan ve piyasaya büyük katkı sağlayan kurumlar ile bir sepet zeytini yüksek fiyattan alıp, sonra 240 dane ürünleri düşük fiyatlarla almaya çalışanları üreticimiz ayırt etmeli. Üreticinin kazanması, üretimde sürekliliği sağlayacaktır. Bütün ezberlerin bozulduğu bu yıl, üreticimiz kurumuna sahip çıkmalıdır.”
Kaynak: sozcu.com.tr