Betelgeuse, devasa boyutları ve kolay fark edilebilir konumuyla dikkat çekmeye devam ediyor.
Galaksimizde nispeten yakın bir konumda bulunan bu yıldız, parlaklığının zaman içinde dalgalandığı “değişken yıldız” sınıfına giriyor.
Bilim insanları, onun görkemli bir çöküşle süpernova patlamasına doğru ilerlediğini düşünüyor. Son yıllarda Betelgeuse’un parlaklığı belirgin bir şekilde arttı ve bu durum, gözlemcilerin ilgisini daha da artırdı.
Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda görevli bilim insanı Heidi Morris, Mashable’a verdiği demeçte, “İnsanlar Betelgeuse’u çok seviyor,” diyerek şunları ekledi:
“Bu yıldız, uzun zamandır parlaklık dalgalanmaları gösteriyor. Ancak son zamanlardaki dalgalanmalar normal değil. Kırmızı bir süperdev yıldız olan, 10 milyon yaşındaki bu yıldız — güneş ise 5 milyar yaşındadır- son aşamalarını yaşıyor.
Betelgeuse ne zaman patlayacak?
Kaçınılmaz olarak yakıtı bittiğinde, çekirdek muazzam kütlesinin ağırlığı altında çökecek ve galaksileri gölgede bırakabilecek bir patlama yaratacak.
Yaklaşık 640 ışık yılı uzaklıkta bulunan Betelgeuse’un ne zaman süpernovaya dönüşeceği halen belirsizliğini koruyor.”
Astronomlar, bir yıldızın tam olarak ne zaman patlayacağını öngörmenin şu an için mümkün olmadığını belirtiyorlar.
Süpernovalar üzerine çalışan Portsmouth Üniversitesi’nden Doç. Dr. Or Graur, Mashable’a verdiği röportajda, “Betelgeuse’ün ne zaman patlayacağını kesin olarak bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: sozcu.com.tr