Ana Sayfa GÜNDEM Rüşvet davasında Yüreğir Belediye Başkanı Demirçalı mahkemeye gelmedi

Rüşvet davasında Yüreğir Belediye Başkanı Demirçalı mahkemeye gelmedi

Adana’nın merkez ilçelerinden Çukurova Belediyesi’nde “imarda usulsüzlük, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik” soruşturması kapsamında haklarında dava açılan aralarında eski Çukurova Belediye Başkanı Yardımcısı Ali Arslanlıoğlu’nun da bulunduğu 38 kişi hakkında açılan davaya devam edildi. Davada yargılanan sanıklardan İlker Bingöl’ün iddiaları üzerine Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı ile birlikte 5 kişi hakkında “Rüşvet alma ve rüşvet verme” suçlarından açılan ek dava ana dava ile birleştirildi. Duruşmaya Başkan Demirçalı katılmadı.

BAŞKANIN 12 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya ana dava ile birleştirilen davanın sanıkları Ali Arslanlıoğlu, İlker Bingöl, Alattin Oral ve anada davada yargılanan İlker Aker katıldı. Hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istenen Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı ile sanık Şakir Oral duruşmaya gelmedi.

Sanık avukatları ile Çukurova Belediyesi’nin avukatının hazır bulunduğu duruşmada mahkeme heyeti birleşen dava kapsamında sanıkların savunmalarını aldı. Alattin Oral, iddiaya konu Çukurova ilçesindeki inşaatı kendisinin yaptığını, İstanbul’daki inşaatı ise ağabeylerinin yaptığını söyledi. İstanbul’daki 3 dairenin o dönem Çukurova Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Ali Arslanlıoğlu’nun kendisine, eşi ve kızına devrinden haberinin olmadığını iddia eden Oral, suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

‘BİLGİM YOK’

Ali Arslanlıoğlu da ana davadaki savunmasını tekrarladığını belirterek açılan ikinci dava ile ilgili iddialara cevap verdi. 2022 yılında Çukurova Belediyesi’nden başkan yardımcısı olarak görev yaptığını belirten Arslanlıoğlu, iddia edilen Çukurova ilçesi Huzurevleri Mahallesi’ndeki ruhsat ve iskan ile ilgili usulsüzlükler konusunda bilgisinin olmadığını belirterek, “Bu konuları imar müdürlüğü bilir, ben hak edişler ile tüm evraklarda işin yapıldığı ile ilgili belgelere imza atarım, bu belgeler usulsüzlükle ilgili belgeler değildir” dedi. İstanbul’da inşaatlardaki usulsüzlüklere karşılık 3 daire aldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak da Arslanlıoğlu savunmasında şunları söyledi:

‘3 DAİRE ALDIK’

“İstanbul’da Zeydemir Gayrimenkul’den 3 daire aldık. Dairenin birini kendim aldım. Diğerini diyetisyen olan kızım aldı, öğretmen olan eşim de kendi adına daire aldı. Eşim emekli öğretmendir, kızım da  İstanbul’da yaşamaktadır. Dairelerin dekontları mevcuttur. Aldığımız daireler 1+1 ve stüdyo daire niteliğinde olan dairelerdir. O zaman 600-650 bin lira ödeyerek almıştık. Gayrimenkul firmasının sahibini tanımıyorum. Daireleri Şakir Oral’dan almadım.”

‘ALİ DEMİRÇALI’DAN RÜŞVET ALMADIM’

Sanık Arslanlıoğlu kendisi ile birlikte ek dava açılan Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı’yı tanıdığını belirterek, “Ali Demirçalı’yı o zamanlar milletvekili olduğu için tanırım. Ali Demirçalı’nın yaptığı inşaatta usulsüzlük var mı, mevzuata aykırılık var mı bilmiyorum. Projeyi onaylayan İmar Müdürlüğü ve teknik personel görevlileri bilir. Ali Demirçalı’dan rüşvet almadım, suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

‘BİRKAÇ DAİREYİ EMANET OLARAK ALMAMI İSTEDİ’

Ana davada tutukluyken yaptığı ek savunma ile ek davanın açılmasına yol açan sanık İlker Bingöl, gayrimenkul alım satım işi yaptığını söyledi. Tutukluyken Zeydemir Gayrimenkul’un emanet aldığı daireleri rüşvet işi için aldığının söylentilerini duyduğunu, şüphelerinin bulunması nedeniyle iddianın araştırılması içi ifade verdiğini belirten Bingöl, “Ben rüşvet verildiği yönünde bizzat şahit olmadım. Ali Arslanlıoğlu benden birkaç daireyi emanet olarak almamı istedi. Zeydemir Gayrimenkulün sahibi arkadaşım da emanet olarak alınmasını kabul etti. Bir süre sonra Ali Arslanlıoğlu dairelerin, kendi, eşi ve kızına devredilmesini istedi. Benim bu işten hiçbir menfatim olmadı. Rüşvet olarak düşündüm, araştırılması için böyle bir ifade verdim. Rüşvet ile ilgili görgüye dayalı bilgim yok. Ali bey nasıl ne amaçla almış bilgim yok. Emlak sektöründe güvene dayalı emanet alımları olur. Adana’daki 2 dairenin Zeydemir üzerinde olduğunu biliyorum. Ben sadece emanetçiyim al dediler aldım ver dediler verdim. İade edilen dairelerle ilgili bilgim yok.” Dedi.

‘BELEDİYELERİN İMKANLARINDAN FAYDALANDIRMADI’

Diğer sanıklar ise suçlamaları kabul etmedi. Duruşmada daha sonra tanıklar dinlendi. Sanık Ali Arslanlıoğlu’nun belediye kadrosuna geçmesine yardımcı olduğu, İstanbul’da kaldığı lüks bir otelin ücretini ödediği, daire aldığı iddia edilen sevgilisi olduğu öne sürülen tanık M.M.A.,  iddiaları kabul etmedi. Sanık Arslanlıoğlu’nu Belediye Başkan Yardımcısı olması nedeniyle tanıdığını ifade eden M.M.A, “2014 yılında belediyede taşeron firmada işe başladım. 2018’de KHK ile kadroya geçtik. Bunda Ali beyin etkisi olmamıştır. Aracım yok. Ben annemle yaşıyorum, dedeme ait evde kalıyorum.Dedem maddi yönden yardımcı oluyor. İstanbul’daki otelde annemle kaldım, masrafları da kendim ödedim. İstanbul’a Ali beyle birlikte uçakla gitmedim, bana belediye imkanlarından faydalandırmıyordu” dedi. Diğer tanıklar da iddialarla ilgili bilgilerinin olmadığını söyledi.

BİR SONRAKİ DURUŞMAYA GELECEK

Mahkeme heyeti, sanıkların tutuksuz hallerinin devamına karar verip, duruşmayı sanık Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı ile savunmaları alınmayan diğer sanıkların savunmalarının alınması ve eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.

Kaynak: sozcu.com.tr