Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yaşanan çevre felaketi, gözleri Yamuna Nehri’ne çevirdi. Nehrin yüzeyi, kalın bir tabaka halinde oluşan zehirli köpükle kaplandı.
Bu durum, hem çevre hem de halk sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturuyor. Kalın tabaka halinde beyaza bürünen nehrin yüzeyindeki köpüklerin, solunum ve cilt sorunlarına yol açabilecek düzeyde amonyak ve fosfat içerdiği belirtildi.
Uzmanlara göre, bu köpüklerin oluşmasının başlıca nedeni, nehre bırakılan endüstriyel ve evsel atıklar. İçerdiği yüksek miktardaki amonyak ve fosfat, hem su canlıları için ölümcül hem de insanlar için solunum ve cilt problemlerine yol açabilecek kadar zararlı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, köpüklenme 18 Ekim’den beri gözlemleniyor.
Yamuna Nehri, Hindistan’ın kutsal nehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak, yıllardır süregelen kirlilik ve ihmaller nedeniyle nehir, artık bir zehir kaynağına dönüştü. Benzer bir olay, Kasım 2023 ve 2021’de de yaşanmıştı. Yerel yönetim, bu kez nehre köpük giderici serpilerek sorunu çözmeye çalışsa da, köklü bir çözüm için daha kapsamlı önlemler alınması gerekiyor.
Kaynak: sozcu.com.tr