Ana Sayfa DÜNYA AB’den Türkiye’yi yakından ilgilendirecek göçmen kararı

AB’den Türkiye’yi yakından ilgilendirecek göçmen kararı

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde, yasa dışı yollardan Avrupa’ya gelen ve iltica talepleri reddedilenlerin geri gönderilmesini hızlandıracak önlemler kararlaştırıldı.

Deutsce Welle Türkçe’nin aktardığı habere göre, üye ülke liderlerinin göç konusundaki hararetli tartışmalarının ardından kabul edilen zirvenin sonuç bildirisi, Avrupa’ya düzensiz göçte önemli bir transit ve menşe ülke konumundaki Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

Zirve bildirisinde göçün “Avrupa’nın karşı karşıya bulunduğu bir sınama olduğu, bu nedenle Avrupa olarak bu sınamaya yanıt verilmesi gerektiği” vurgulandı. AB Konseyi, menşe ve transit ülkelerle “her iki tarafa yarar sağlayacak kapsamlı ortaklıklar” yoluyla işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

KAÇAN TÜRKLER DE GERİ GÖNDERİLECEK

AB aynı zamanda geri göndermeye hız vermeyi hedefliyor. Bildiride, yasa dışı yollarla Avrupa’ya gelen ve iltica talepleri reddedilenlerin geri gönderilmesinin hızlandırılması konusunda dikkat çekici ifadelere yer verildi. Bu kararla ilticası reddedilen Türklerin de daha hızlı geri gönderilmesine yeşil ışık yakıldı.

AB Konseyi, geri dönüşleri kolaylaştırmak, sayılarını arttırmak ve hızlandırmak için “her düzeyde kararlılıkla harekete geçilmesi” çağrısında bulundu. Bunun için diplomasi, kalkınma, ticaret ve vizeler de dâhil olmak üzere AB’nin tüm politikaları ile araçlarını kullanılmasını talep eden liderler, Avrupa Komisyonunu da “acilen” konuyla ilgili yeni bir yasa teklifini sunmaya davet etti.

Geçen sene AB’de oturum hakkı bulunmayan, ayrılması istenen 484 bin kişiden ancak yüzde 20’sinin ülkelerine geri döndüğü belirtiliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, komisyonun bu sayıların artması için çalışmalar yürüttüğünü, kısa bir süre içinde bir yasa teklifi sunulacağını açıkladı.

GERİ GÖNDERME MERKEZLERİ DE GÜNDEMDE

AB liderleri ayrıca AB’ye iltica talepleri reddedilenlerin ülkelerine AB dışında oluşturulacak “geri gönderme merkezlerinden” gönderilmesini de tartıştı.

Von der Leyen, hangi üçüncü ülkenin güvenli kabul edilebileceği, bir göçmenin bir merkezde ne kadar süre tutulabileceği ve kendi ülkesine geri dönüşün mümkün olmaması hâlinde ne yapılacağının belirlenmesi için tartışmaların devam ettiğini söyledi.

İtalya hâlihazırda Arnavutluk’ta böyle bir merkez inşa etmiş durumda. Hollanda hükümeti de iltica talepleri reddedilenleri Uganda’ya göndermeyi değerlendiriyor. Ancak tüm AB liderleri bunun iyi bir fikir olduğu görüşünde değil.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya gibi büyük bir ülke için hızlı geri dönüşleri sağlayabilecek yasanın daha yararlı olacağını söyledi. Scholz ayrıca AB nüfusunun yaşlandığını, emeklilik sistemlerinin de giderek daha fazla baskı altına girdiğini anımsatarak AB’nin göçmenlere şiddetle ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise, iltica talebi reddedilen ama kendi ülkelerine gönderilemeyen göçmenlerin Birlik dışındaki merkezlere yönlendirilmesi fikrine olumlu baktığını söyledi. 

 

Kaynak: sozcu.com.tr