Aktif karbon tabletleri veya kapsülleri birçok ülkede ishal, hazımsızlık ve şişkinliği tedavi etmek için reçetesiz satılan bir ilaç olarak kullanılmakta. Türkiye’de yaygın olmayan aktif karbon hapları ağız yoluyla alınıyor, etkili olması için zehirlenme meydana geldikten kısa bir süre sonra tüketilmesi gerekiyor.
Araştırma sonuçlarına göre aktif kömür siyanür, aşındırıcı maddeler, demir, lityum zehirlenmelerinde işe yaramıyor, fenobarbital ve karbamazepin gibi birçok türde oral zehirlenmeyi tedavi etmek için kullanıyor.
İrinotekan alan kanser hastalarında ishalin önlenmesinde etkili olduğuna dair bazı kanıtlar bulunuyor.
2019’da Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı Temel İlaçlar Listesi’nde yer alan aktif karbon, safra ve pankreas ve böbrek taşlarını görüntülemek için karın radyografisinden önce bağırsak gazı içeriğini azaltarak bağırsak hazırlığı için de kullanılıyor.
İNGİLTERE’DE 19. YÜZYILIN BAŞLARINDAN BERİ KULLANILIYOR
Jacques L. Rolland ve Carol Sherman tarafından yazılan ‘Yiyecek Ansiklopedisi’nde yer alan bilgilere göre kömürlü bisküviler, İngiltere’de 19. yüzyılın başlarından itibaren, başlangıçta gaz ve mide rahatsızlıklarına çare olarak satılmaya başlandı. Aynı zamanda yakın dönemde bir tür kömür bisküvisi evcil hayvan bakım ürünü olarak pazarlandı.
TARİHİ ANTİK MISIR’A KADAR ULAŞIYOR
Kömürün tıbbi bir ürün olarak kullanımı, MÖ 1500’de Mısır’a kadar uzanıyor. Antik Mısır’da yaralardan kaynaklanan kötü kokuları nötralize etmek için kullanıldığı biliniyor. Araştırmalara göre MÖ 400’de Fenikeliler, kömürü, suyu kömürleşmiş fıçılarda tutarak gemilerde depolanan suyun tadını iyileştirmek için kullandı.
Aktif kömürün tıbbi kullanımı 19. yüzyılın başlarında başladı; özelliklerini gösteren sıkça alıntılanan bir deney 1835’te gerçekleştirildi ve aktif kömürle karıştırılmış bir striknin dozunun hiçbir zehirlenme belirtisi gözlemlenmediği görüldü.
Robert W Derlet tarafından 1986 yılında yayınlanan makaleye göre aktif kömürün faydalarını gösteren sıkça alıntılanan ilk deney 1835’te gerçekleştirildi ve aktif kömürle karıştırılmış bir striknin dozunun hiçbir zehirlenme belirtisi yaratmadığı görüldü.
Kaynak: sozcu.com.tr