Tunceli’nin Çemişgezek İlçesi’nde bulunan tarihi Tağar Köprüsü ve Urartu İn Delikleri (Derviş Hücreleri) HES tehlikesiyle karşı karşıya.
Er İdare Turizm İnşaat tarafından “Çemişgezek Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Kapasite Artış Projesi” çalışması başlatıldı.
Çemişgezek halkı projeye tepki gösterirken, inşaat çalışmaları ise hukuksuz biçimde devam ediyor. HES çalışmasının sürdürüldüğü çalışmalarının önünde toplanan yüzlerce vatandaş Tağar Çayı’na tabut attı.
“KANUNLAR YOK SAYILDI”
Tunceli’nin Tağar Çayı üzerinde planlanan “Çemişgezek Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Kapasite Artış Projesi” bölgedeki tarihi yapıları ve koruma altındaki türlerin habitat alanını tehdit ediyor.
Bölgede HES yapımına karşı olan vatandaşlar çalışmanın yapıldığı alanda eylem yaptı. Eyleme CHP Tunceli il örgütü ve CHP’li ilçe belediye başkanları da destek verdi.
Çemişgezek’te eşi benzeri olmayan bir hukuksuzluk yaşandığını ifade eden Tağar Çayı Koruma ve Yaşatma Platformu Sözcüsü Hakan Gökalp, Erzincan valiliği, il özel idaresi bünyesinde bulunan bir şirket tarafından ÇED olumlu kararı alınmadan HES inşaatı başladığını söyledi.
Yapılan tüm itirazların yok sayıldığını ileri süren Gökalp “Bizler bugün burada sadece saygıdeğer Çemişgezekliler diyerek sözümüze başlamayacağız, çünkü bizler bugün burada sadece Çemişgezek halkına değil 85 milyonluk Türkiye kamuoyuna, yüce Türk devletinin tüm yetkililerine ve büyük Türk milletine feryadımızı iletmek üzere toplandık. Erzincan Valiliği, il özel idaresi bünyesinde bulunan ve ticaret sicil gazetesinde kayıtlı bir şirket tarafından ilçemiz Tağar çayı üzerinde ÇED olumlu kararı alınmaksızın tekrar ediyorum. ÇED olumlu kararı alınmaksızın devletin kanunları yok sayılarak ve tamamen hukuksuz bir şekilde HES inşaatı başlatılmıştı” dedi.
“YÜZ KARASI OLARAK TARİHE GEÇECEK”
Gökalp şöyle devam etti:
– Tarihimize, kültürümüze, doğamıza ve hukuka yapılan bu hakaret ve tecavüzü asla kabul etmiyoruz. Çemişgezek’te tam 3 aydır cumhuriyet tarihinde eşi ve benzerine rastlanmamış bir hukuksuzluk ve vahşet tüm hızıyla devam etmektedir ve bu hukuksuzluğun acilen durdurulması gerekmektedir. Yüce Türk devletinin çevre kanununun devletin ilgili ve yetkili tüm birimlerine yaptığımız müracaat ve şikayetlere rağmen bu hukuksuz vahşet devletimizin kanunları yok sayılarak devam etmektedir. Hatta üzülerek ifade ediyoruz ki devletin kanunları tabiri caiz ise ayaklar altına alınarak bu inşaat devam etmektedir. Tekrar ediyorum bu HES inşaatı Türkiye cumhuriyeti tarihinde ÇED olumlu kararı alınmadan başlayan ilk HES inşaatı olup hukuk tarihine bir yüz karası olarak geçecektir.
“SÜRECE KİM İZİN VERDİ?”
– Bizler bu hukuksuzluğu asla kabul etmiyoruz. Çemişgezek HES inşaatına ÇED süreci tamamlanmadan hatta bırakın ÇED sürecinin tamamlanmasını kurum görüşleri dahi alınmadan başlamasına nasıl, kim ya da kimler tarafından izin verilmiştir? Tüm sorumlulardan şikayetçiyiz ve cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyoruz. Milli park olma kriterlerini fazlasıyla taşıyan Tağar çayı vadisi milli park ilan edilmesi gerekirken ilçemizin el değmemiş su kaynakları ve doğal güzellikleri iş makineleri tarafından yerle bir ediliyor. Böylesine hukuksuz bir vahşet sürecine kim ya da kimler izin vermiştir? Tüm sorumlulardan şikayetçiyiz ve cumhuriyet savcılarını derhal göreve davet ediyoruz. Tağar özgürdür özgür akacak.
“FAALİYETLER BUGÜN HEMEN DURDURULMALI”
Gökalp’ın konuşmasının ardından konuşan Av. Barış Yıldırım, projenin hukuksuz bir biçimde hayata geçirildiğini ifade ederek ÇED sürecinin sonlandırması gerektiğini belirtti.
ÇED süreci devam ederken inşaat çalışmalarına başlanıldığını söyleyen Yıldırım “Yetkililere tekrar çağrıda bulunuyoruz bu HES’in faaliyetlerinin bugün hemen durdurulması gerekiliyor” ifadelerini kullandı.
(FOTOĞRAFLAR:DHA)
Konuşmaların ardından üzerinde ‘Mevta 2872 sayılı çevre kanunun 10. Maddesi’ yazan temsili bir tabut Tağar Köprüsü’nden Tağar Çayı’na atıldı.
Kaynak: sozcu.com.tr