Afrika, Avrupa ve ABD’den bir düzine bilim insanı, Reuters’a yaptığı açıklamada, virüsün kendisi, ciddiyeti ve nasıl bulaştığı konusunda çok sayıda bilinmeyen olduğu ve bunun da müdahaleyi zorlaştırdığı anlamına geldiğini söyledi.
Nijerya’daki Nijer Delta Üniversitesi Hastanesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve DSÖ’nün mpox acil durum komitesine başkanlık eden Dr. Dimie Ogoina, “Afrika’da körü körüne çalıştığımızdan endişeleniyorum.” dedi.
Dr. Ogoina, “Salgını çok iyi anlamıyoruz ve salgını çok iyi anlamazsak, bulaşma dinamikleri, hastalığın şiddeti, hastalığın risk faktörleri açısından sorunu ele almakta zorluk çekeceğiz. Ve virüsün mutasyona uğrayıp yeni suşlar üretmesi gerçeğinden endişeleniyorum.” diye ekledi.
BM’DEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Halk Sağlığı Şefi Allen Maina da, Afrika’daki mülteciler ve yerinden edilmiş nüfus için maymun çiçeği virüsünün (mpox) etkisinden endişeli olduklarını belirterek, “uluslararası dayanışma” çağrısı yaptı.
Afrika’daki mülteciler ve yerinden edilmiş kişiler için maymun çiçeği virüsünün etkisinden endişe duyduklarını kaydeden Maina, bununla mücadele noktasında uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Güney Kivu kentinin maymun çiçeği virüsünden en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu söyleyen Maina, mülteci nüfusu arasında en az 42 şüpheli vakanın tespit edildiğini belirtti.
Kaynak: sozcu.com.tr