Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Diyarbakır Kültür Yolu Festivali’nde basın mensuplarını sorularını yanıtladı. Güven, sinema sektörüyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu:
– Yayınlanan bir araştırmada okudum. Cep telefonundan film seyreden bir izleyicinin, filmin yüzde 70’ni algılamadığı tespit edilmiş. Bir filmi ancak sinema salonunda anlayabilirsiniz. Sinema kurgudur, sinemada seyrettiğimiz hiçbir şey gerçek değildir. Ama sinema salonunda yaratılan duygu gerçektir ki bu duyguyu ancak salonda yaşayabiliriz.
– Şu an sinemanın rakibi dijital platformlar. Bizim iyi filmlere ihtiyacımız var. İnsanlar sinemaya değil, filmlere gidiyor, eskiden sinemaya gitme alışkanlığı vardı, şimdi film seçiyoruz.
SALON BULAMIYORLAR VE BATIYORLAR
– Salonları dolduracak filmler üretmeliyiz. Türkiye’de çok fazla “küçük” film yapılıyor, bunların hepsi ekim ve mart ayları arasında vizyona girmeye çalıştığı için salon bulamıyorlar ve batıyorlar.
– 2023’te bir milyonu geçen film sayımız dört… Ülkemizde “Küçük olsun benim olsun” diyen yapımcılar var. Bunlar birleşse, yılda 10 tane 10 milyonu aşan filmimiz olsa her şey değişir. Ve böylece uluslararası ana akım sinemadan bahsedebiliriz.
ÇOK İYİ BİR DİZİ AĞIMIZ VAR AMA…
– Türk dizileri 150 ülkede 1 milyar insan tarafından düzenli olarak izleniyor. Çok iyi bir dizi ağımız var ama biz ana akım sinema olarak Türkiye’de ses getiremiyoruz. Bizim yapımcıya değil sinemada yatırımcıya ihtiyacımız var. Daha az film yapmamız lazım ki filmler salon bulabilsinler.
Kaynak: sozcu.com.tr