Ana Sayfa KÜLTÜR SANAT Tan Sağtürk: Devlet Opera ve Balesi’nin emir verilerek yönetileceğine inanmıyorum

Tan Sağtürk: Devlet Opera ve Balesi’nin emir verilerek yönetileceğine inanmıyorum

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin 14. durağı Diyarbakır Kültür Yolu Festivali oldu. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, sorumlu oldukları kurumların gerçekleştirdiği etkinliklerle ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Geçen yıl eylül ayında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olan ve kurum tarihinde “bale kökenli genel müdür” olarak atanan ikinci isim olan Tan Sağtürk, “Devlet Opera ve Balesi’nin emir verilerek yönetileceğine inanmıyorum” diyerek, şunları söyledi:

– Benim birimim emir vererek çalışacak bir yer değil. Yan yana oturarak, birlikte fikirler üreterek bir sistemin yürütüleceği inancını taşıyorum. Bin 6 temsile çıkmışız, 610 bin seyirciye ulaşmışız. Temsil sayısında yüzde 39, seyirci sayısında yüzde 63 artış meydana getirmişiz. Sahnelerimiz, Atatürk Kültür Merkezi’miz artık hınca hınç doluyor. 

TEMSİL VE SEYİRCİ SAYISI İKİ KATINI GEÇTİ

– 2023-2024 sezonunda opera-bale festivalleri temsil sayısında yüzde 114, seyirci sayısında yüzde 91’lik artış meydana geldi. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde bir önceki yıla temsil sayısı da seyirci sayısı da iki katını hayli geçti.

BU BİR TEVECCÜH

– Devlet Opera ve Balesi olarak sanatseverlere sunduğumuz sanat eserleri, projelerimiz ve özel etkinliklerimizin basında yansımaları da karşılaştığımız muazzam teveccüh ile paralellik göstermiştir. 

(Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Sinema Genel Müdürü Birol Güven)

YERLİ VE MİLLİ ESER SAYISI ARTACAK

– Yerleşik sahnelerimizin yanı sıra festivallerimiz ve katılmaktan onur duyduğumuz Kültür Yolları Festivallerinde yerli ve millî eser sayımızı her geçen gün artırma hedefimiz bulunmaktadır. 

– Sandığı açtık ve sahnelenmemiş bazı eserler bulduk. Cemal Reşit Rey’in Çelebi operasının notalarını bulduk. Onu sahneye koymaya çalışacağız

– Anadolu’nun binlerce yıllık kadim tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı çok sayıdaki uygarlığın ülkemize sağladığı kültürel zenginliği eserlerimizle bu ülkenin vatandaşlarına sunmak için büyük bir gayret gösteriyoruz.

– Bu gelişmede önemli belirleyicilerden biri de opera ve baleye yerli ve milli eserlerimizi kazandırma çalışmalarımızdır. Bu hedefimiz çerçevesinde 2024/2025 sanat sezonunda sahnelemeyi planladığımız ve sahnelenen milli eserler alanında Türk bestecilerinin daha önce hiç sahnelenmemiş eserlerini çok yakında sanatseverlerle buluşturmayı planlıyoruz. 

– Çocuklarımızı sanatla erken yaşta tanıştırmayı da en önemli sorumluluklarımız arasında görmekteyiz. Opera, bale ve çok sesli müziğe olan ilgiyi daha da güçlendirmek amacıyla, çocuklarımıza yönelik özel etkinlikler düzenlemeye büyük önem veriyoruz. Her il müdürlüğümüz tarafından okullarda gerçekleştirilen eğitim programları, opera gezileri ve sanatsal atölyelerle çocuklarımızı sanatla buluşturuyoruz. Bu kapsamda, 27 Ocak 2024 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelediğimiz Fındıkkıran balesi, çocuklarımız ve gençlerimiz için unutulmaz bir sanat deneyimi sundu.

DEPREM BÖLGESİNDE 50 ÖZEL ETKİNLİK

– Düzenlediğimiz etkinliklerle toplumun ruhsal ve duygusal ihtiyaçlarına katkıda bulunarak, sanatın sadece sahne üzerinde değil, aynı zamanda toplumun kalbinde de önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyoruz. Bu çerçevede depremden etkilenen çocuklara moral ve motivasyon sağlanması amacıyla deprem bölgesine 50 özel etkinlik gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: sozcu.com.tr