Karahantepe’deki kazılarda oda tarzı yapılar, öğütme taşları, el taşları, bitki kalıntıları ve farklı hayvan türlerine ait kemik parçaları bulundu.
Taş Tepeler isimli projenin koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul’a göre bulgular insanların 12 bin yıl öncesinde nasıl bir beslenme alışkanlığına sahip olduğuna dair önemli bilgiler veriyor:
“Bu alanlarda besinin hazırlandığını ve insanların çevrelerindeki kaynaklardan etkin şekilde yararlandığını anlamış olduk. Tüm bunları yan yana getirdiğimizde farklı kaynakları mutfakta bir araya getiren insanların varlığını kanıtladık diyebiliriz.”
Göbeklitepe’deki kazılarda insanların yerleşik hayata geçtikten sonra buğdayın ilk kez tarım alanında kullanıldığı görülmüştü.
Şimdi bunun ileriki yıllarda nasıl geliştiği araştırılıyor.
TAHIL YABANİ İKEN İŞLENMİŞ VE BUNDAN BESİN ÜRETİLMİŞ
Karul, şöyle devam etti:
“Bizim tüm çalışmalarımızı bir araya getireceğimiz bir fikir, bir akıl olarak ortaya çıkıyor. Proje çerçevesinde akademisyenlerimiz ve yerel kültürü içerisine katan geniş kapsamlı bir çalışma içerisindeyiz. Burası bağdayın anavatanı. Buğdayın yabani olarak yetiştiği bir coğrafya.”
“Burada insanların yerleşik hayata geçtikten sonra buğdayın ilk kez tarım alanında kullanıldığını görüyoruz. Tahılın yabani iken işlendiğini ve zamanla bundan besin üretildiğini görüyoruz. Şanlıurfa arkeolojik alanlarla mutfak kültürünün ilk aşamalarını izleyebileceğimiz yer özelliğini taşıyor.”
Kaynak: sozcu.com.tr