■ Cem YILDIRIM
Kadın, genç ve çocukları sanal dünyada hedef alan siber haydutlar dijital platformları suç merkezine dönüştürdü. HAMAS gerekçesi ile Instagram’ı kapatan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise internette suç bataklığı haline gelen ve şiddeti körükleyen platformları adeta görmezden geliyor. BTK, ağustos ayında ‘katalog suçlara’ uymadığı gerekçesiyle Türkiye’de 58 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Instagram’a erişim yasağı getirdi. Büyük tepki çeken bu engel, HAMAS Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesinden sonra paylaşılan mesajların yayınlanmamasından kaynaklandı.
HİKAYE-ŞİİR SİTESİ KAPATILDI
Geçtiğimiz aylarda oyun sitesi Roblox’a da erişim engeli getirildi. BTK, yerel mahkemenin aldığı “çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması” nedeniyle erişim engeli koydu. Kanada merkezli hikaye ve şiir paylaşımı yapılan Wattpad da yine Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği karar üzerine BTK tarafından erişime kapatıldı. Dünyada Wattpad’a erişim engeli getiren tek ülke olduk. Youtube üzerinden de bazı kanallara erişim yasağı var.
ÇOCUKLARINIZI İHMAL ETMEYİN
Çocukları dijitaldeki suç ortamından koruma için ailelere de büyük iş düşüyor. “Ben çocuğuma güveniyorum, o zararlı yerlere girmez” düşüncesi bırakılmalı. İnternetin süreli ve amaç doğrultusunda kullanım ilk adım olabilir. ‘İç denetimi tetikleyecek uyarılar yapılabilir. Hızlı yayılan ve kolay erişilebilen bilginin güvenilirliğinin sorgulanması gerektiği, az emekle sunulan vaatlerin tehlike arz ettiğini somut örneklerle anlatılabilir.
Inceller grubu ve Discord’a engel yok
Taciz ve tehdit merkezi haline gelen Discord uygulaması konusunda Bilgi Teknoloji Kurumu (BTK) ve hükümet kanadında sessizlik hakim. Bu platforma erişimin engellenip engellenmemesiyle ilgili sorulara Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu politik yanıtlar vermişti. Uraloğlu, “Yasakçı olmak istemiyoruz ancak gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanmaktan çekinmeyiz. Yasakçı zihniyetle değil de gereklerini yerine getirerek erişim engeli getirme noktasını istişare ediyoruz. Henüz verilmiş bir karar yok” demekle yetindi. “Inceller” adlı grup da kadınlara karşı canice davranışları teşvik ediyor. Inceller tüm dünyada 100 kadın cinayetinden sorumlu tutuluyor.
Reddit, Facebook ve kendi kurdukları sitelerde faaliyet gösteren Inceller’in bu siteleri ayda 2.6 milyon kez ziyaret ediliyor. BTK’nın ve hükümetin bu konudaki tutumu da belirsizliğini sürdürüyor.
Ailesine ‘İkbal’i saklayın’ dedim
İSTANBUL surlarındaki katliamda Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i canice öldürüp ardından kendini surlardan atarak intihar eden Semih Çelik’in annesi ilk kez konuştu. Oğlu için çok çabaladığını ama sonuç alamadığını söyleyen anne İkbal Uzuner’in ailesini de uyardığını anlattı. Anne, “İntihar etmeye kalktığında doktora götürdüm. Bir şeyi yok dediler. Ben çırpındım yandım bağırdım ama oğlumu iyileştiremedim. Oğlumun psikolojisi pandemi sürecinde uyuşturucudan bozuldu. Defalarca hastaneye götürdüm, doktor doktor gezdirdim. Hepsi kayıtlarda vardır. ‘İyi bu çocuk, ergenlik psikolojisi’ dediler” ifadelerini kullandı.
‘OLAY GÜNÜ KONUŞTUK’
Anne, İkbal’in ailesini uyarmasını da “Oğlumun durumunu fark edince ben İkbal’in ailesine dedim ‘Kızınızı uzak tutun. Götürün kızı… İzinizi kaybettirin’ dedim” şeklinde anlattı. Olay günü Semih’in kendisini görüntülü olarak aradığını belirten anne; “Oğluma ‘Ne yapıyorsun, nasılsın?’ dedim. ‘Anne iyiyim. Ayşenur yanımda. Şimdi lavaboda, çekiniyor ekrana girmek istemiyor’ dedi. Biraz sağdan soldan sohbet ettik, kapattı. Hiçbir anormallik sezmedim. Ben bir anneyim. Kim ister evladı böyle bir olaya karışsın. Gencecik kızlar toprak oldu. Keşke kendini yaksaydı, kızlara bir zarar vermeseydi” şeklinde konuştu.
Kaynak: sozcu.com.tr