Ayvalık Belediyesi’nin himayesinde gerçekleştirilen çalıştaya Türkiye, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan’dan üçer mimarlık öğrencisi ile bu ülkelerden birer profesyonel mimar katıldı. Katılımcılar, Ayvalık’ın tarihi yel değirmenlerinin bulunduğu bölge için çeşitli projeler geliştirdi. Çalıştay boyunca gruplara ayrılan öğrenciler, 127.000 m² genişliğindeki alanı bir kent parkı olarak tasarlama ve yel değirmenlerini yeniden işlevlendirme üzerine odaklandı.
KÜLTÜR, SANAT VE DOĞA İÇİN YENİ ÖNERİLER
Çalıştayda, değerli alanın halkın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına hizmet eden bir alan haline dönüştürülmesi için çeşitli öneriler sunuldu. Projeler, kültür sanat evlerinden müze alanlarına, rüzgâr enerjisinin görsel ve işitsel deneyim alanlarına kadar pek çok yaratıcı fikri kapsıyordu. Ayrıca, sürdürülebilir enerji ve açık hava etkinlikleri için amfitiyatro gibi yeni konseptler de geliştirildi.
ÇALIŞTAY CUNDA’DA SERGİ İLE SON BULDU
Bir hafta süren çalıştay, Cunda’da Bekir Coşkun Kütüphanesi’nde düzenlenen sergi ile sona erdi. Sergide öğrenciler, tasarladıkları projeleri sundu ve fikirlerini detaylandırarak Ayvalık Belediyesi, Rotary ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine anlattı. Sergide ayrıca, Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik performansı da büyük beğeni topladı.
Rotary’nin çevresel ve toplumsal kalkınmayı destekleyen uluslararası projeler yürüttüğü belirtilirken, Rotary komitelerinin ülkeler arasındaki dostlukları ve kültürel anlayışı güçlendirme amacıyla projeler ürettiği vurgulandı. Ayvalık 4. Balkan Mimarlık Öğrencileri Çalıştayı’nın da bu misyon doğrultusunda genç mimar adaylarını bir araya getirerek dostluk ve iş birliğini pekiştirmeyi hedeflediği kaydedildi.
Kaynak: sozcu.com.tr