Japonya’da pirinç stokları, kötü hava koşulları, turist sayısındaki artış ve doğal afet hazırlıkları nedeniyle son 20 yılın en düşük seviyesine indi. Talep hızla artarken, raflar boşaldı, fiyatlar ise yükselişe geçti.
EN BÜYÜK NEDENLERDEN BİRİ TURİST SAYISI
CNBC’de yer alan habere göre; kıtlığın en büyük nedenlerinden biri, Japonya’yı ziyaret eden turist sayısındaki büyük artış. Özellikle sushi gibi pirinç bazlı yemeklere olan ilgi, pirinç tüketimini tetikledi. Ağustos ayında ülkedeki turistlerin pirinç tüketimi 51 bin tona çıktı. Bu artış, pirinç fiyatlarını da etkiledi ve Ağustos ayında fiyatlar yüzde 3 artarak 60 kilogram başına 16.133 yen (112,67 dolar) seviyesine ulaştı.
STOKLAR ALARM VERİYOR
Haziran ayında Japonya’nın pirinç stokları 1,56 milyon ton ile tarihi düşük seviyelere geriledi. Turistlerin yanı sıra Japon halkı da yaklaşan tayfun sezonu ve olası depremler için daha fazla pirinç stokluyor, bu da talebi daha da körüklüyor.
ENFLASYON ARTTI
Pirinç üretimindeki düşüş, ülkede enflasyonu da yükseltti. Japonya’nın yerli çiftçilerini koruma amacıyla yüksek ithalat vergileri uyguladığı pirinç, sıcak hava dalgaları ve kuraklık nedeniyle son dönemde daha az üretiliyor. Yaşlanan çiftçi nüfusu ve gençlerin tarıma ilgisizliği de üretimi olumsuz etkileyen faktörlerden. Ağustos ayında enflasyon yüzde 2,8 artarken, pirinç ve çikolata fiyatları bu yükselişte başı çekti.
Kaynak: sozcu.com.tr