ABD’denin Kaliforniya eyaletinde bir lisenin altında yüzlerce fosil keşfedildi. Araştırmacılar balina ve kuş parçaları ile kılıç dişli somon, megalodon köpekbalığı ve diğer balıklara ait dişlerin de yer aldığı büyük koleksiyonun yüzde 80’ini kurtarmayı başardı.
YOK OLMUŞ BİR ADA İHTİMALİ YARATTI
Bulgular, Güney Kaliforniya’nın bir zamanlar su altında olduğunu ve sitenin batısında artık yok olmuş bir adanın olma ihtimali yarattı.
Milyonlarca yıldır bölgede bulunan fosiller, San Pedro kampüsündeki iki farklı noktada dağınık halde bulundu.
Kazıyı izlemek ve danışmanlık yapmak üzere sözleşmeli olarak çalışan araştırmacılar, bir alanda, yaklaşık 8,7 milyon yıl öncesine, yani Miyosen dönemine ait bir kemik yatağı ve 120.000 yıl öncesine, yani Pleyistosen dönemine ait bir kabuk yatağı buldular.
FOSİLLERİ TEST EDİYORLAR
Konu hakkında açıklamalarda bulunan kültürel kaynaklar direktörü Wayne Bischoff yaptığı açıklamada, “Bu, geçmiş bir çağın ekosisteminin tamamı. Gelecekteki araştırmacıların dokuz milyon yıl önce tüm bir ekolojinin nasıl göründüğünü bir araya getirmesine yardımcı olacak tüm bu kanıtlara sahibiz. Bu gerçekten nadirdir.” dedi.
Los Angeles County Doğa Tarihi Müzesi’nin yardımcı küratörü Austin Hendy ise fosillerin diziliş biçiminin, kıyı şeridinin dokuz milyon yıl önce denizle buluştuğu noktayı yansıttığını söyledi.
Fosiller arasında balık ve deniz memelilerine ait kemikler ile yedi inç uzunluğa kadar ulaşan megalodon köpek balığına ait dişler de yer alıyor.
Megalodon, 6 bin metre uzunluğa kadar uzayabilen büyük beyaz köpekbalığından üç kat daha uzundu.
Güney Kaliforniya’da daha önce hiç görülmemiş bir şekilde, kılıç dişli somon balığının dişleri de ilk kez keşfedildi.
Kılıç dişli somonun uzunluğu 2,5 ila 3 metre arasında değiştiği düşünülüyor.
Fosillerin büyük çoğunluğunu deniz canlıları oluştururken, araştırmacılar ayrıca sekiz milyon yıl önce yaşamış bir zımpara kuşunun kafatasını da keşfettiler.
Bulgular, kuşun okulun batısındaki bir adayı ziyaret etmiş olabileceğini gösteriyor ve bilim insanlarının Kaliforniya’nın jeolojik tarihine bakış açısını değiştiriyor.
Araştırmacılar şimdi bu hayvanların nasıl fosilleştiği hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bunun tarih öncesi ortamların atmosferi ve koşulları hakkında ışık tutabileceğini umarak fosilin mineral ve kimyasal bileşimini test ediyorlar.
Kaynak: sozcu.com.tr