ChatGPT’yi icat eden OpenAI yapay zeka şirketinin kurucusu Sam Altman, “Zeka Çağı” başlıklı yazısında gelecek yıllarda ortaya çıkacağına inandığı ‘süper yapay zeka’ hakkında görüşlerini paylaştı. Altman, ‘süper yapay zekanın’ insanların “zor problemleri çözmeleri için nasıl araçlar sağlayacağını” açıkladı.
Yapay zekanın geleceği hakkındaki heyecanını paylaşan Altman, “Birkaç bin gün içinde süper yapay zekaya erişmemiz mümkün. Bu keşif daha uzun sürebilir, ancak bunu başaracağımızdan eminim” ifadesini kullandı.
Teknoloji sektöründen pek çok büyük isim, yapay zekanın hızlı evrimindeki bir sonraki adımın ‘genel yapay zeka’ seviyesine ulaşmak olduğunu söylüyor. Genel yapay zeka, diğer adıyla AGI, tıpkı insanlar gibi davranabilen ve yaratıcı düşünebilen teorik bir yapay zeka türü.
Grafik kartı üreticisi Nvidia’nın kurucu ortağı Jensen Huang, AGI’nin önümüzdeki 5 yıl içinde erişilebilir olacağını öngörürken; Softbank şirketi CEO’su Masayoshi Son, benzer bir zaman çizelgesi öngörerek AGI’nin 2030 yılına kadar pazara sunulacağını belirtti.
İNSANÜSTÜ YAPAY ZEKA NE ZAMAN GELECEK?
OpenAI’ye göre ‘süper yapay zeka’, diğer adıyla ASI, insanlardan çok daha zeki olmasıyla AGI’yi de geride bırakacak. Ünlü yapay zeka şirketi Aralık ayında, bu teknolojinin önümüzdeki on yıl içinde geliştirilebileceğini söyledi.
Altman her ne kadar çok daha iyimser bir tahminde bulunsa da, diğer uzmanlar ASI’nin doğuşunun biraz daha zaman alacağını düşünüyor. Masayoshi Son, insanlığın ilk ASI’ye ulaşmadan önce 20 yıl daha beklemesi gerekeceğini tahmin ediyor.
Temmuz 2023’te OpenAI, bir “süper hizalama” ekibi kurduğunu ve elde ettiği bilgi işlemin yüzde 20’sini insanlardan çok daha akıllı yapay zeka sistemlerini kontrol etmeye yardımcı olabilecek bilimsel ve teknik atılımlar geliştirmeye ayırdığını söyledi.
SÜPERZEKA TEHLİKESİ
Altman, süper yapay zekanın şimdiye kadar icat edilmiş en verimli teknoloji olacağına ve dünyanın pek çok sorununun çözümüne yardımcı olabileceğine inanıyor. Ancak bir çok insan, bu teknolojinin muazzam gücünden endişe duyuyor. Eğer kontrol edilemezse, yapay zekanın insanlığın sonu olabileceği düşünülüyor.
Bu teknolojinin tehlikeleri Haziran ayında, OpenAI kurucu ortağı Ilya Sutskever’in, Safe Superintelligence (Güvenli Süperzeka) adlı bir şirket kurmak üzere ayrılmasıyla ortaya çıktı.
YENİ YAPAY ZEKA KEŞFEDİLDİ
Altman, ‘derin öğrenme’ sayesinde yeni nesil yapay zekanın zirvesine yaklaştığımızı söylüyor. ‘Derin öğrenme’, yapay zekanın yeni bilgiler ve görevler öğrenmesini sağlayan bir teknik. Altman, ‘Zeka Çağı’ adlı yazısında “İnsanlık, bilgi dağılımını anlayan, yani en azından bilgi dağılımının nasıl olduğunu anlayabilecek bir yapay zeka keşfetti,” ifadesini kullandı.
Yapay zekanın öneminin altını çizen Altman, “Şok edici bir hassasiyetle çalışan yeni yapay zekamız, daha fazla hesaplama olanağı ve veri mevcut oldukça, insanların zor problemleri çözmelerine yardımcı olma konusunda daha iyi hale geliyor. Bunu düşünmek için ne kadar zaman harcarsam harcayayım, bunun ne kadar önemli olduğunu asla gerçekten içselleştiremeyeceğimi fark ettim.” diye yazdı.
Altman, yazısında ayrıca yeni yapay zeka modellerinin insanlar için belirli görevleri yerine getiren otonom kişisel asistanlar olarak hizmet vereceğini iddia ediyor.
Kaynak: sozcu.com.tr