Ana Sayfa SAĞLIK Sağlıkta şiddet toplum sağlığını tehdit ediyor

Sağlıkta şiddet toplum sağlığını tehdit ediyor

Eskişehir’de bir aile hekimi, oğluna rapor vermediği gerekçesiyle bir anne tarafından saldırıya uğrarken, Mersin’de ise bir hasta yakını hemşireyi boğmaya çalışıp, bir doktoru darp etti. Bu olaylar üzerine Birlik ve Dayanışma Sendikası bir açıklama yaparak, sağlıkta şiddete karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Dr. Mengücük, yaşanan şiddetin kaynağının sağlık sisteminin bozuk yapısı olduğunu ifade ederek, yetkililerin bu duruma kayıtsız kalmasını eleştirdi.

HASTALAR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI TERKEDİLMİŞ DURUMDA

Sağlıkta şiddetin artış göstermesinin arkasında, sağlık hizmetlerinin toplum sağlığını öncelik olmaktan çıkarması olduğunu belirten Dr. Mengücük, “Hastalar ve sağlık çalışanları, sorunlarla baş başa bırakılmış, terkedilmiş durumda. Karşılıklı saygı ve güvenin sağlanması gerekirken, siyasi otorite bu güveni zedelemiş durumda. Yetkililerin şiddete yönelik çözüm bulmaya niyetleri yok” dedi.

Dr. Derya Mengücük, sağlıkta reformların hasta ile sağlık çalışanları arasındaki ilişkiyi bozduğunu belirterek, “Siyaset, sağlık hizmetlerinde ‘memnuniyet’ önceliğini artırdı ve bu, mesleki bilgi, deneyim ve yasaların göz ardı edilmesine neden oldu. Her talebin yerine getirilmesi gerektiği algısı, uygunsuz istekler karşılanmadığında şiddet olarak geri dönüyor” ifadelerini kullandı. Dr. Mengücük, doktorların mesleki bilgi ve yasalara dayanarak reddettiği taleplerin, hastalar tarafından kişisel bir keyfi karar olarak algılandığını ve bunun şiddete dönüştüğünü söyledi.

(Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Dr. Derya Mengücük)

HEKİMLERİN CANINA KAST EDİLİYOR

Eskişehir ve Mersin’deki aile sağlığı merkezlerinde yaşanan şiddet olaylarına değinen Dr. Mengücük, “Burada sadece işini doğru ve titizlikle yapmaya çalışan bir hekim ve hemşire var. Ancak sadece bu yüzden darp ediliyor, canlarına kastediliyor” dedi. Mersin’de bir hemşirenin, sabah işe sağlıkla gelip, akşam öldürülmeye teşebbüs edildiğini ve boynunda boğulma izleriyle evine döndüğünü vurgulayan Dr. Mengücük, bu durumun sorumlusunun şiddete karşı önlemleri almayan Sağlık Bakanlığı olduğunu söyledi.

Sağlık çalışanlarını bu zor çalışma koşullarında hizmet vermeye zorlayan ve şiddeti önlemek için caydırıcı tedbirler almayan Sağlık Bakanlığı’nın, olayları görmezden gelerek şiddetin artmasına neden olduğunu ifade eden Dr. Mengücük, “Bu durum sadece sağlık çalışanlarına değil, aynı zamanda hastalara da zarar veriyor. Sağlıkta şiddet, toplum sağlığı için bir tehdit haline geliyor” dedi.

ÇÖZÜM VAR AMA NİYET YOK

Sağlıkta şiddetle mücadele için çözüm yollarının bulunduğunu belirten Dr. Mengücük, “Bu konuda iletişime hazır meslek örgütleri ve sendikalar var. Ancak Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir adım atılmıyor. Sorunlar belli, çözebilecek olanlar belli, fakat maalesef bu konuda bir niyet yok” diyerek tepkisini dile getirdi.

Kaynak: sozcu.com.tr