Ana Sayfa SAĞLIK 100 yaşını geçen insanların ortak özelliği bulundu! Uzun ömrün sırrı 4 alışkanlıktan...

100 yaşını geçen insanların ortak özelliği bulundu! Uzun ömrün sırrı 4 alışkanlıktan geçiyor

Stres hayatınızın bir parçası haline gelmiş olabilir, ancak farkındalık geliştirdiğinizde stresi yönetmek daha kolay hale gelebilir. Yayınlanan bir araştırmaya göre, psikologlar, Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) alan bireylerin stresli dönemlerde olumsuz düşüncelerle veya zararlı duygusal tepkilerle başa çıkma olasılıklarının daha düşük olduğunu ortaya koydu. 

İşte daha uzun bir yaşam sürmenize katkı sağlayabilecek farkındalık alışkanlıkları:

MEDİTASTON

Meditasyon, zihninizi içsel dünyanıza odaklayarak, dış dünyanın stres ve kaygılarından uzaklaşmanıza yardımcı olur. Bu pratik, sakinlik ve huzur getirirken, kaygı ve stresle başa çıkmayı kolaylaştırır ve fiziksel sağlığınıza da olumlu etkiler sunar.

Düzenli meditasyon yapan bireyler genellikle daha uzun yaşar. Frontiers in Psychology dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, meditasyonun uzun ömür ve hücresel yaşlanmayı geciktirme ile bağlantılı olan plazma telomeraz seviyeleri üzerinde olumlu etkileri olabileceği belirtilmiştir.

FARKINDALIK 

Yiyeceklerle sağlıksız bir ilişki geliştirmek, duygusal yemeye veya bilinçsizce yemeye yol açarak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Yiyeceklerle sağlıklı bir bağ kurmak ise, açlık sinyallerinizi fark etmek ve her lokmanın tadını çıkarmak anlamına gelir.

Farkındalıklı yeme, yemeğinize tam anlamıyla odaklanarak, her lokmayı keyifle tüketme pratiğidir. Taze hazırlanmış bir yemeğin kokusunu ve lezzetini tam anlamıyla deneyimlemek, vücudun ne zaman doyması gerektiğini anlamanızı sağlar. Bu beslenme şekli, iyi sindirim, tokluk hissi, kilo kontrolü ve zihinsel rahatlama ile ilişkilendirilir.

AKIŞTA OLMAK

Akış halinde olmak, odaklandığınız bir aktiviteyle tamamen bütünleştiğiniz, benlik ve zaman kavramını kaybettiğiniz anlarda ortaya çıkar ve bu deneyim, refahınızı önemli ölçüde artırabilir. Akış, bir göreve tamamen odaklanarak, aktiviteleri içsel olarak tatmin edici bulduğunuzda yaşanır.

Uzmanlar, akış durumunu “kişinin bir aktiviteye o kadar yoğunlaştığı bir durum ki başka hiçbir şeyin önemi kalmaz; deneyimin kendisi o kadar keyif vericidir ki insanlar sırf bunu yaşamak için büyük fedakarlıklar yapabilir” şeklinde tanımlar. Akış, duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir, stresi azaltabilir ve motivasyonu artırarak sizi daha mutlu ve tatmin olmuş bir birey haline getirebilir.

Akışa girmek, kişisel mutluluk ve içsel ödüllerle bağlantılı olup, günlük yaşantınıza derin bir anlam katar.

SAĞLIK KONTROLÜ

Farkındalıkla uyumak, tıpkı farkındalıkla yaşamak kadar önemlidir. Çünkü yorgun bir bedenle uykuya dalmak, ancak zihniniz huzursuzsa, günlük stresinizi uykunuza da taşıyacaktır. Bu da derin ve dinlendirici bir uykudan mahrum kalmanıza neden olabilir.

Vücut taraması meditasyonu, vücudunuzun her bir noktasına dikkatinizi odaklayarak gizli stresi serbest bırakmanıza yardımcı olur, böylece daha derin ve dinlendirici bir uyku sağlar. İyi uyumak, kronik hastalıkları önlemeye ve genel refahı artırmaya yardımcı olabilir, bu da uzun ömürle doğrudan ilişkilidir.

Strese karşı en etkili çözüm farkındalıktır. Farkındalık, hem iç hem de dış dünyayla bağ kurmamızı sağlar ve zihni sakinleştirir. Stres, kalp hastalığı, hipertansiyon ve felç gibi birçok kronik hastalığın temel risk faktörlerinden biridir. Farkındalık pratiğini hayatınıza dahil etmek, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenize katkı sağlayabilir.

Kaynak: sozcu.com.tr