iktidara talip olduğu 2002 genel seçimlerinde ‘3Y’yi (yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar) bitireceğiz’ diye yola çıkan AKP’nin 22 yıl sonra bugün ülkeyi getirdiği nokta 3Y’nin üçünü de katlamak oldu. İktidarın politikalarıyla, yüksek enflasyon, düşük maaş ve vergi yüküyle baş başa bırakılan vatandaş kendi çözümünü kendi üretmeye çabalarken bu doğrultuda askıda ürünlere her geçen gün yenisi eklendi.
MİLYONLAR AÇLIKLA SAVAŞIYOR
Yüksek enflasyon karşısında her geçen gün yoksullaşan milyonlar askıda ekmek, simit gibi ürünlerle ayakta kalmaya çalışırken karşılanamayan temel ihtiyaçlar nedeniyle askıda ürün listesi de uzadı. Askıda elbise, askıda pideden sonra eğitim malzemelerinde pahalılık nedeniyle bu listeye askıda kalem defter de eklendi. Kent lokantalarında da ‘askıda yemek’ uygulaması başladı.
AKP’nin 22 yıllık döneminde gerçek işsizlik yüzde 25’lere dayandı, açlık sınırı 19 bin 271 liraya çıktı, yoksulluk sınırı 62 bin 772 liraya yükseldi. Milyonlarca emekli 12 bin 500 liralık maaşla açlık mücadelesi verirken, 17 bin 2 liralık asgari ücret alan milyonlarca çalışanın maaşı da açlık sınırının altına geriledi. Ucuz işgücü yaratarak yatırım çekme planını devreye sokan iktidar, ülkeyi asgari ücretliler ülkesi haline getirdi, çalışan nüfusun yarısı asgari ücret alırken ona komşu ücretlerle birlikte bu oran yüzde 70’lere kadar çıktı. Buna rağmen sürekli 180 derece yöne değiştiren ekonomi politikaları nedeniyle ucuz işçi cenneti planı da yatırımcı çekmeye yaramadı. Gelinen noktada, artan maliyetler nedeniyle işletmeler de iflas bayrağı çekmeye başladı, dolayısıyla işsizliğin artması riski de ortaya çıktı. AKP, ‘3Y’yi bitireceğiz’ derken, yoksulluğu katlandı, yolsuzluğu normalleştirdi, yasaklara her geçen gün yenisini ekledi.
Defter kalem de artık askıda
Yalova’da bir kırtasiyeci, ihtiyaç sahibi öğrencilere okul malzemesi desteğinde bulunmak için “askıda defter kalem” uygulaması başlattı. Kırtasiye dükkanını işleten Dilek Yaşar, maddi durumu iyi olmayan çocuklara askıda defter kalem uygulamasıyla ulaşıyor. Yaşar, ailesi, yakınları ve arkadaşlarının desteğiyle başlattığı çalışmaya, alışverişe gelen vatandaşların da katkı sağladığını söyledi. Yaşar, “Bu şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşmak istiyoruz” dedi.
İHTİYACI OLANA DEFTER VE KALEM
Yalova’da kırtasiye dükkanı işleten Dilek Yaşar, maddi durumu iyi olmayan çocuklara askıda defter kalem uygulamasıyla destek oluyor.
Askıda ekmek, simitle başladı
Ekmek ve simide yapılan yüksek zamlarla 10 ile 15 lira arasında değişen fiyatlar fırınlarda askıda ekmek, simit uygulamasını yaygınlaştırdı. Eskiden öğrenciler de faydalansın diye başlanan uygulamadan, artık 7’de 70’e herkes ihtiyaç sahibi olduğu için, faydalanmaya çalışıyor.
Kıyafet ve yemek askıya çıktı
Yoksulluk her geçen yıl katlanınca askıda uygulamasına kıyafetler de eklendi. Belediyelerin vatandaşın çok cüzi fiyatlara yemeğe ulaşabilmesi için açtığı Kent Lokantaları da ucuz yemeğe dahi ulaşamayanlar için askıda yemek uygulaması başlattı.
Kent lokantasında askıda yemek dönemi başlıyor
Balıkesir’de Bandırma Belediyesi Halk Lokantası açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ülke genelindeki Kent Lokantalarında askıda yemek uygulamasının başlayacağını belirtti. Özel, “Cebinde parası olan burada yemek yer, hesabını öderken ya da buradan geçen, girer hiç yemek yemeden ‘ben 200 lira veriyorum, 4 yoksula yemek vermek istiyorum, askıya as’ dendiğinde fiş alınacak, oraya 4 yemek asılacak. Askıdan yemek yemeye hakkı olduğunu gören zor durumdaki vatandaş hiç kimse fark etmeden sanki kredi kartıyla ödüyormuş gibi buradan ücretsiz yemeğini alacak” diye konuştu.
YOKSUL KARNINI DOYURACAK
CHP’li belediyelerin düşük fiyata yemek sattığı Kent Lokantaları’nda yardıma muhtaçlara askıda yemek verilecek.
Kaynak: sozcu.com.tr