Polis babasının görevi dolayısıyla çocukluğu Kastamonu’da geçen Haşim Süzme, ahşapla ilkokul öğretmeninin tavsiyesiyle tanıştı.
Uçurtma ve oyuncak yapmayı Kastamonu’da öğrenen Süzme’ye, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ahşap oyuncak yapımı alanında geleneksel el sanatları ustası ünvanı verildi.
Çocukluğunun geçtiği Kastamonu’ya 60 yıl sonra Uçurtma Şenliği için gelerek çocuklara uçurtma yapmayı öğreten Süzme, Kastamonu’yu çok sevdiğini söyledi.
İlkokul öğretmeninden çok şey öğrendiğini vurgulayan Süzme, “Önce ahşaptan çakı, bıçak yapardım. Sonra trampetlerin bagetlerini yaptırdı öğretmenim. Sonrasında geliştirdik kendimizi. Tezgahlarda kızak yapılırdı, kızak yapmayı öğrendim. O dönem Kastamonu’nun en güzel kızaklarını ben yapmaya başladım. Bundan para kazanmaya başladım ve sanatımı geliştirdim” dedi.
“ÜLKEMİZİN EN DEĞERLİ UÇURTMALARU BURADA YAPILIYORDU”
Kastamonu’da uçurtmanın ayrı yeri olduğunu belirten Süzme, “Kastamonu’da uçurtma yapan çok değerli ağabeyler vardı. O dönem onlardan uçurtma yapmayı öğrendim. Kastamonu’da ilk yapılan şeylerden biri, şehzade uçurtmalarıydı. Ülkemizin en değerli uçurtmaları burada yapılıyordu. Uçurtma ve ahşap oyuncak yapmayı burada öğrendim” diye konuştu.
Kastamonu ile bağını koparmadığına işaret eden Süzme, şunları kaydetti:
“Bir arkadaşımız sayesinde Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ile tanıştık. Özel bireylerimize oyuncaklar göndermeye başladım. Huriye ablamıza bir sözümüz vardı, gelip burada onlara uçurtma yapmak. Özel bireylerimizle uçurtma yaptık. Kastamonu’daki tüm çocuklara da uçurtma yapıyoruz. 60 yıl sonra tekrar Kastamonu’ya geldiğim için çok mutluyum. Çocukluğumun geçtiği, uçurtma yapmayı, sanatı öğrendiğim şehre hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorum.”
Kaynak: sozcu.com.tr