Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi etkileri her geçen gün daha fazla araştırma konusu oluyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, hava kirliliğinin başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere kalp-damar, deri, beslenme ve üreme sistemlerini olumsuz etkilediğini belirterek, bu konuda toplumsal ve bireysel önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, son yıllarda gerçekleşen ölümlerin dörtte birinin hava kirliliği kaynaklı olduğunu hatırlatan Erçelik, özellikle Türkiye’deki hava kirliliği oranlarının kritik seviyede olduğuna dikkat çekiyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, hava kirliliğinin solunum yolları, deri, kalp-damar, beslenme ve üreme sistemi gibi birçok hastalığa yol açtığını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, son yıllarda gerçekleşen ölümlerin yaklaşık %24’ünün hava kirliliğine bağlı olduğunu belirtti.
HAVA KİRLİLİĞİ HARİTASI
Dr. Erçelik, 2023 yılı hava kalitesi verilerini değerlendirdiklerini ve Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ndan yıllık verileri indirerek Türkiye’nin hava kirliliği haritasını oluşturduklarını açıkladı. DSÖ’nün partikül madde (PM) için belirlediği yıllık 15 mikrogram/metreküp sınırının üzerinde hava solumanın zararlı olduğunu belirten Erçelik, Türkiye’de tüm şehirlerin bu limitin üzerinde olduğunu söyledi. Hava kirleticilerinin sadece PM ile sınırlı olmadığını; ozon, sülfür dioksit ve nitrik oksitlerin de hava kirliliğine katkıda bulunduğunu, ancak PM’nin sağlık üzerindeki etkileri en iyi kanıtlanmış kirletici olduğu için bunu çalışmayı tercih ettiklerini ekledi.
ISPARTA’DA 2 KAT FAZLA
Erçelik, Isparta’da 2021 yılında 36, 2022 yılında 31 ve 2023 yılında 27 mikrogram/metreküp olarak ölçülen hava kirliliği değerlerinin, DSÖ’nün belirlediği sınırın yaklaşık iki katı olduğunu belirtti. Hava kirliliğinin sadece solunum yolu hastalıklarına değil, kalp-damar hastalıkları, gastrointestinal sistem, deri ve üreme sistemine de zarar verdiğini vurgulayan Erçelik, özellikle astım, KOAH ve akciğer kanseri gibi hastalıkların hava kirliliğiyle ilişkili olduğunu açıkladı.
Hava kirliliğinin azaltılması için önerilerde bulunan Dr. Erçelik, kişisel araçlar yerine toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi, ısınma sırasında kullanılan yakıtların kalitesine dikkat edilmesi ve özellikle yaz aylarında anız yakılmaması gerektiğini belirtti. İç mekan hava kalitesine de önem verilmesi gerektiğini ifade eden Erçelik, hava kirliliğini azaltmak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: sozcu.com.tr